ua en ru

Берлусконі впевнений, що тільки він здатний вивести Італію з економічної кризи

Прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі наполягає на тому, що він і тільки він здатний провести ключові економічні реформи, які виведуть країну з глухого кута. Італійський лідер, знекровлений втечею ряду депутатів з правлячої правоцентристської коаліції, заявив в ході телефонного виступу перед своїми прихильниками, що уряд, як і раніше, утримує парламентську більшість, необхідну для проведення реформ. "Ми звірили цифри в останні декілька годин: у нас, як і раніше, більшість", - заявив Берлусконі.
Берлусконі також запевнив своїх прихильників, що не покине пост заради уряду безпартійних технократів або іншої тимчасової адміністрації. "Єдиною альтернативою цьому уряду залишаються нові вибори", - наводить Reuters слова італійського прем'єра.
Крім того, Берлусконі заявив, що у будь-який момент може скасувати щоквартальні інспекції Міжнародного валютного фонду (МВФ), погоджені на минулому 3-4 листопада ц.р. саміті G20 в Каннах. "Ми самі попросили МВФ спостерігати за ходом реформ і самі можемо відкликати це прохання, коли побажаємо", - зазначив прем'єр.
Італія змушена обслуговувати величезний держборг об'ємом 1,8 трлн євро, що вкупі з повільним зростанням її економіки робить країну найбільш вірогідним претендентом на звернення за міжнародною допомогою після Греції, Ірландії і Португалії, які вже отримують екстрені кредити. Італія - третя за величиною економіка єврозони і четвертий найбільший позичальник у світі після США, Японії і Німеччини.
На саміті G20 у Каннах Єврокомісія і МВФ домовилися з Італією, що будуть вести моніторинг реалізації її економічних реформ. Наприкінці жовтня 2011 р. Берлусконі пообіцяв європейським партнерам провести реформи пенсійної системи та трудового законодавства, прискорити реалізацію інфраструктурних проектів, модернізувати систему держуправління і приватизувати державні активи для прискорення економічного зростання і скорочення національного боргу. Обіцянки прем'єра наштовхуються на шалений опір опозиції і представників ділової еліти країни.