ua en ru

Бердянський тервиборчком відмовив у реєстрації виборчого списку "Опоблока"

Бердянська міська виборча комісія 27 вересня відмовила в реєстрації виборчого списку "Опозиційного блоку" кандидатів у депутати міської ради. Про це заявив голова міської організації "Опозиційного блоку" Сергія Путря.

Зокрема, причиною, за словами членів виборчої комісії, стали "численні порушення законів про вибори", у тому числі помилки при оформленні автобіографій. Також виборчком заявив про те, що четверо кандидатів від "Опоблока" є членами іншої партії.

За словами Путрі, помилки в автобіографіях були незначними і не мали системного характеру. Згідно з чинним законодавством, вони підлягали виправленню, а не підставою для недопущення до реєстрації. Зокрема, комісія висловила претензії до того, що місяць народження кандидатів був вказаний цифрою, а не словами. Також "неправильним оформленням" члени виборчкому вважають слова "українка" і "українець" замість "громадянин України".

Сергій Путря також повідомив, що голова міського виборчкому Ірина Легіда (член БПП) за десять хвилин до початку засідання показала представникам "Опоблока" протокол, в якому було написано, що претензій до цієї політичної сили немає, і вона допущена до участі у виборах.

Політологи вважають, що таким чином "Блок Петра Порошенко" намагається зняти з передвиборчих перегонів свого найсильнішого конкурента. Згідно з даними соціологів, в Бердянську станом на 25 вересня 2015 року "Опозиційний блок" набрав більше 20% голосів виборців, а БПП - всього 5%. Партія "Наш край" набирає у Бердянську менше 3% голосів.

Крім того, наголошується, що таким чином "Блок Петра Порошенко" намагається відвернути увагу від скандалу, пов'язаного з тим, що голову Бердянської організації БПП Віктора Цуканова у квітні 2014 року спіймали на хабарі.

Про взяття Цуканова на поруки перед судом клопотав член Блоку Петра Порошенка - Ігор Артюшенко, народний депутат України VIII скликання, висунутий БПП у 2014 році. Як зазначається, Артюшенко вніс за хабарника-однопартійця заставу в розмірі 740 тисяч гривень, після чого Цуканову випустили на свободу. Ще одним поручителем за Цуканова перед судом став народний депутат України Сергій Валентиров.

Нагадаємо, член БПП Віктор Цуканов вимагав у місцевого підприємця хабар за виділення ділянки землі на березі Азовського моря. Момент передачі грошей був зафіксований під час проведення оперативної зйомки. Однак, незважаючи на декілька судових засідань, останнє з яких відбулося 21 вересня 2015 року, хабарнику досі не винесено вирок.

У "Опоблоці" вважають, що зняття "Опозиційного блоку" з місцевих виборів у Бердянську призведе до того, що на місцевих виборах залишаться тільки ті партії, які підконтрольні місцевому олігарху Олександру Пономарьову. Згідно з інформацією партії, Олександр Пономарьов також придбав політичну франшизу у Блоку Петра Порошенка.

Сергій Путря зазначив, що подібні дії з боку БПП є вершиною політичного цинізму, оскільки Олександр Пономарьов раніше був одним з тих депутатів Верховної Ради, які голосували за диктаторські закони 16 січня.