ua en ru

Білий дім: План Обами зі створення робочих місць не вимагає додаткових державних позик

План Президента США Барака Обами щодо створення робочих місць та поліпшення економіки країни, який сьогодні буде озвучений їм перед обома палатами Конгресу, включає свіжі ідеї і може полегшити економічні труднощі країни, якщо законодавці його схвалять. Про це в інтерв'ю телеканалу NBC заявив керівник апарату Білого дому Вільям Дейлі. Він також підкреслив, що план Президента не вимагає додаткових державних позик. Він припустив, що частина грошей буде надходити з податків на багатих американців, передає радіостанція "Голос Америки".

"Деякі з цих ідей вже обговорювалося раніше. Зібрані разом законопроект, в тому випадку, якщо Конгрес буде діяти зараз, вони зможуть надати допомогу людям. Це і є мета Президента", - цитує слова Дейлі радіостанція "Голос Америки".

Зазначимо, республіканці, які мають більшість у Палаті представників і значну меншість в Сенаті, відкинули майже всі попередні економічні ініціативи Обами.

Лідер сенатської меншини республіканців Мітч Макконнелл заявив, що Законопроект щодо створення робочих місць Президента Обами буде просто повторним набором провальних економічних ініціатив.

Спікер Палати представників Джон Бейнер, тим часом, заявив, що вислухає пропозиції Президента з відкритою душею.

"Я сподіваюся, що коли Президент закінчить свою промову, він зможе сісти за стіл переговорів, і - двухпартийно - знайти компроміс, який допоможе нашій економіці і поліпшить ситуацію із зайнятістю американців", - сказав Бейнер.

За словами Обами, він сподівається на підтримку його плану республіканцями. Однак експерти бачать в його виступі й іншу мету - підсилити участь Конгресу у вирішенні питання про створення робочих місць і підвищити його відповідальність за бездіяльність.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні сказав, що у своєму виступі Обама нагадає, що його попередні ініціативи знаходили підтримку в обох партій.

Він додав, що Президент виступить з конкретними, відчутними заходами і вкаже на джерела їх фінансування. Представник Білого дому послався на незалежних економістів, які вважають, що ці заходи будуть сприяти створенню робочих місць і економічному зростанню.

Як очікується, законопроект щодо створення робочих місць у США Обами включає відновлення виплати допомоги по безробіттю тим, хто вже давно втратив її, а також зниження податків на працюючих та тих, хто надають робочі місця. Президент Обама, імовірно, висловиться за збільшення витрат на ремонт доріг країни, мостів і шкіл.

Законопроект щодо створення робочих місць у США, як очікується, обійдеться казні країни в 300 млрд дол. Ймовірно, цей законопроект вплине на шанси Обами зберегти свою посаду на наступних президентських виборах.