ua en ru

Білий дім направив до Конгресу проект резолюції, що санкціонує військову операцію проти Сирії

Білий дім направив до Конгресу США проект резолюції, яка дозволяє Президенту Бараку Обамі розпочати військову операцію проти Сирії. Основу документа становить звинувачення сирійського лідера Башара Асада в проведенні хіматакі, в результаті якої загинули більше тисячі людей.

Білий дім направив до Конгресу США проект резолюції, яка дозволяє Президенту Бараку Обамі розпочати військову операцію проти Сирії, передає Associated Press. Основу документа становить звинувачення сирійського лідера Башара Асада в проведенні хіматакі, в результаті якої загинули більше тисячі людей.

З цього робиться висновок , що США мають "запобігти " подальшим хімічним атакам і підірвати можливості сирійського уряду використовувати хімзброю в майбутньому. Тимчасові рамки військової операції в документі не вказані. У проекті резолюції також підкреслюється, що криза в Сирії може бути вирішена лише політичним шляхом.

Напередодні Обама заявив, що США почнуть військову операцію проти Дамаска, оскільки Радбез ООН невзмозі вирішити сирійську кризу. Тоді ж Обама вказав на те, що, оскільки він є главою конституційної демократії, він порадиться з Конгресом. Розгляд сирійського питання конгресменами можливий не раніше 9 вересня - саме тоді законодавці повертаються до роботи після канікул.

Про підтримку позиції Барака Обами вже заявили прем'єр -міністр Великобританії Девід Кемерон і Президент Франції Франсуа Олланд. Президент Росії Володимир Путін, навпаки, закликав американського лідера "як слід подумати" , перш ніж завдати удару по Сирії.

Повідомлення про те, що сирійські війська вчинили хімічну атаку викликали обурення міжнародної спільноти, а США наполягають на проведенні військової операції в Сирії. Напередодні держсекретар США Джон Керрі заявив, що у Вашингтона практично немає сумнівів, що хімзброю застосували війська уряду Башара Асада. Також за даними американської розвідки був використаний нервово-паралітичний газ. За даними розвідки США, в результаті хімічної атаки в передмісті Дамаска 21 серпня 2013 р. загинули 1429 осіб, у тому числі 426 дітей.

Офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців. У Сирії побували інспектори ООН, метою яких було розслідування цієї НП.