ua en ru

Білорусія відкликає своїх послів зі Швеції

Міністерство закордонних справ (МЗС) Білорусі заявило про відкликання свого посольства в Швеції і повернення всіх співробітників, відповідні дії вже робляться. Відповідне повідомлення розміщено на сайті міністерства.

У повідомленні говориться, що МЗС Швеції "прийняло рішення про видворення з країни двох старших дипломатів посольства Білорусії, включаючи тимчасового повіреного в справах, і відмову у в'їзді до Швеції нового посла Білорусії, який має агреман уряду Швеції".

МЗС Білорусії відзначає, що "у даних умовах неможливо забезпечення нормальних функцій закордонних установ".

Крім того, міністерство пропонує Швеції відкликати посольство з Білорусії: "Одночасно, грунтуючись на принципі взаємності, зафіксованому в тому числі в ст. 2 Віденської конвенції, шведській стороні запропоновано відкликати своє посольство з Республіки Білорусь до 30 серпня 2012 р ... Білоруська сторона виходить з того , що всі співробітники шведського посольства в Білорусії з цієї дати втратять свій статус ".

Нагадаємо, 31 липня ц.р. Президент Білорусії Олександр Лукашенко звільнив від займаних посад голови Держприкордонкомітету генерал-майора Ігоря Рачковського і командувача ВПС і військами ППО збройних сил країни генерал-майора Дмитра Пахмелкіна за неналежне виконання службових обов'язків щодо забезпечення національної безпеки Республіки Білорусь. Це сталося через інцидент з польотом над республікою шведського літака, який 4 липня скинув над Мінськом і Івенці "плюшевий десант" з демократичними гаслами.