ua en ru

Білорусь має намір отримати від Китаю кредит на 500 млн дол і 5 млрд юанів на інвестпроекти

Білорусія опрацьовує з Китаєм питання про отримання кредиту на 500 млн дол. і 5 млрд юанів для спрямування цих коштів на інвестиційні проекти. Про це повідомила голова правління Національного банку Білорусі Надія Єрмакова сьогодні під час онлайн-конференції в БЕЛТА. "Це питання опрацьовується з китайською стороною, він стоїть на порядку денному, але не з спрямуванням цих коштів однозначно в золотовалютні резерви, а на інвестиційні проекти, які дадуть в подальшому валютну ефективність. А та валюта, яка повинна була йти на ці проекти, піде в золотовалютні резерви" , - зазначила Єрмакова .

При цьому вона зазначила, що "терміни отримання кредиту будуть відомі після підписання договору. Сума, з якої ми звернулися і опрацьовуємо з китайською стороною, - 500 млн дол. і 5 млрд юанів" . " Юані потрібні нам для того , щоб розраховуватися за тими кредитами , які ми раніше брали у китайської сторони на низку інвестиційних проектів. Нам простіше повертати їх в юанях", - сказала глава Нацбанку.

Говорячи про джерела, які можуть бути використані для поповнення золотовалютних резервів, голова Нацбанку зазначила: "Вже опрацьовано ряд варіантів зовнішніх залучень" . При цьому вона поки утрималася від подробиць. Разом з тим Єрмакова зазначила, що в даний час умови залучення коштів на внутрішньому ринку для країни є більш вигідними, ніж на зовнішньому. "На внутрішньому ринку Мінфін залучив вже більше 600 млн дол., і в планах залучити ще більше. Банкам вигідно купувати облігації Мінфіну", - сказала Єрмакова .