ua en ru

Білорусь почала перевірку продукції Roshen

Білорусь почала перевірку продукції української кондитерської фабрики Roshen.

Білорусь почала перевірку продукції української кондитерської фабрики Roshen. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я Білорусі, передає місцеве телеграфне агентство "Белта".

Так, фахівці органів і установ, які здійснюють державний санітарний нагляд, при перевірках об'єктів торгівлі проводять відбір проб кондитерських виробів Roshen для лабораторних досліджень на відповідність вимогам законодавства Митного союзу. У разі виявлення фактів невідповідності української кондитерської продукції встановленим вимогам безпеки будуть вжиті вичерпні заходи відповідно до чинного законодавства Білорусі та Митного союзу, зазначили в МОЗ.

Крім того, як зазначають в МОЗ Білорусі, українська кондитерська корпорація Roshen не зможе поставляти свою продукцію до Росії транзитом через Білорусь.

Так, відповідно до угоди Митного союзу за санітарним заходам від 11 грудня 2009 р. вжиті заходи щодо недопущення ввезення на територію Росії через пункти пропуску на білоруській ділянці митного кордону МС продукції Roshen. Це пов'язано з офіційною забороною поставок зазначеної продукції до Росії.

Слід зазначити, що вслід за Росією, Білоруссю, Казахстаном та Молдовою провести перевірку продукції української фабрики Roshen має намір і Таджикистан. За словами джерела, санітарної служби країни стало відомо про введення заборони на ввезення цукерок Roshen в Росію, і служба, в свою чергу, також має намір провести перевірку. "Ми є членами СОТ, і це зобов'язує нас багато чому. Перш ніж прийняти яке-небудь рішення, ми повинні все ретельно обстежити, а потім робити висновки", - сказав джерело.

Нагадаємо, "кондитерський" торговий спір між Україною і Росією почався з заборони імпортувати продукцію українських фабрик корпорації Roshen. За словами глави Росспоживнагляду Геннадія Онищенка, у продукції знайшли бензапірен, який має канцерогенні властивості.

Читайте також: Казахстан може заборонити імпорт продукції Roshen

У міністерстві аграрної політики і продовольства України заявляли, що не мають претензій до якості продукції Roshen і вже з 5 серпня стартують переговори з російською стороною.

У Roshen у свою чергу заявили, що виявлення в складі їхньої продукції бензапірену не може вважатися порушенням норм РФ, так як норм, що регламентують вміст цієї речовини в кондитерській продукції, не існує не тільки в Росії і в Україні, але і в країнах ЄС.

До складу корпорації Roshen входять 4 українські фабрики (Київська, Вінницька, Маріупольська і Кременчуцька); дві виробничі площадки Липецької кондитерської фабрики "Ликонф" (Росія), Клайпедська кондитерська фабрика (Литва), а також масломолочний комбінат "Бершадьмолоко" та "Літинський племзавод". Корпорація належить Петру Порошенку.