ua en ru

Білорусь готова продавати Росії свої НПЗ з умовою доступу до видобутку російського газу і нафти, - Лукашенко

Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявляє, що готовий до продажу Росії нафтопереробних заводів за умови доступу до видобутку російського природного газу і нафти. Виступаючи сьогодні на прес-конференції для представників російських ЗМІ, він сказав: "Чому у вас англійці, американці качають нафту, природний газ, продають на ринку, а білорусів ви туди не пускаєте? Ви хочете у нас брати участь у приватизації. Ми не проти. Хочете нафтопереробні заводи, які в Білорусії як іграшки - красиві, сучасні, європейські підприємства. Якщо я на це піду, мені в Білорусії мало не здасться: мене звинуватять, що я тут здаю, продаю і т.д., як було з "Бєлтрансгазом", але ми витримали цю атаку".

Лукашенко додав: "Є хороший варіант: ми вам віддаємо НПЗ, переробляйте свою нафту, і ми будемо переробляти тут свою, але ви дайте нам можливість добувати самим як іноземцям природний газ".

За його словами, білоруси сьогодні споживають 22 млрд. куб. м. "Давайте ми будемо добувати у вас 10 млрд куб. м. Може бути, нам це буде дешевше. Ваш дорогий газ, наш дешевий, який ми добудемо на родовищах, які ви нам виділіть, як англійцям і американцям, на рівних умовах" , - підкреслив білоруський Президент.

При цьому він зауважив, що така ж схема могла б працювати з видобутку нафти. "Чому ми у Венесуелі запросто добуваємо нафту?" - сказав він. При цьому Лукашенко підкреслив: "Ми будемо добувати краще, ніж російські компанії, ви ніколи нам не пред'явите претензій".

Лукашенко також заявив, що Білорусь може переробити 23-24 млн т нафти. "Давайте ми 10 млн т добудемо, а 14 млн т у вас купимо на таких же умовах, як BP, Shell та інші. Ні. Так чому ні? Ми вам заводи, а ви нам - можливість на російських умовах для іноземців видобувати нафту і газ, - сказав Лукашенко, уклавши свій виступ риторичним питанням: - Чому ви не погоджуєтеся? Відповіді немає".

Читайте також: Білорусь попросила "Газпром" знову дозволити експорт їй газу незалежним російським постачальникам