ua en ru

Bellingcat заявляє про фальсифікації РФ даних по катастрофі MH17 на Донбасі

Bellingcat заявляє про фальсифікації РФ даних по катастрофі MH17 на Донбасі Фото: Росія сфабрикувала свої докази по катастрофі MH17

Росія сфабрикувала супутникові знімки

Міністерство оборони Російської Федерації сфальсифікувало супутникові знімки, які надало в якості доказів у справі про катастрофу рейсу MH17 на Донбасі в липні 2014 року. Про це йдеться у звіті міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat.

Зокрема, в Bellingcat заявили, що особливий інтерес представляє робота доктора Джеффрі Льюїса, директора Програми нерозповсюдження озброєнь в Східній Азії Інституту Міжнародних досліджень Міддлбері, розташованого в Монтереї. За допомогою програми Tungstene, призначеної для криміналістичної експертизи зображень, він вивчив різні зображення, які пов'язані з MH17, в тому числі фотографії диму, ймовірно, залишеного запущеної ракетою, зображення установки "Бук", що пересувалася по території бойовиків 17 липня 2014 року, а також супутникові знімки, опубліковані Міністерством оборони Російської Федерації 21 липня 2014 року


У ході аналізу він встановив три значних факти:

  1. На зображеннях установки "Бук" і ймовірному зображенні сліду ракети "Бук" немає ознак цифрового редагування;
  2. Два зображення установки "Бук" в Донецьку влітку 17 липня 2014 року мають ознаки обрізаних скріншотів з відео, а не фотографій;
  3. Супутникові зображення, опубліковані Міноборони Росії 21 липня 2014 року, зазнали значного редагування (зокрема, на зображення були вставлені установки "Бук" і хмари).

"Цей експертний аналіз, поряд з власним аналізом Bellingcat, демонструє, що супутникові знімки, представлені Міноборони РФ 21 липня 2014 року, явно були спробою представити світовій громадськості неправдиві відомості про загибель MH17", - йдеться в звіті.

Також в Bellingcat припускають, що 23-25 червня 2014 року 53-я зенітно-ракетна бригада перевезла техніку по території Росії на позиції поблизу українського кордону. У числі цієї техніки була і самохідна вогнева установка "Бук", що раніше носила номер 332 і згодом була помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року.

Вранці 17 липня 2014 року "Бук 332" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід по контрольованій сепаратистами території. У першій половині дня він досяг міста Сніжне. Прибувши до Сніжного, "Бук 332" був згружений з трейлера і продовжив рух своїм ходом, виїхавши з міста на південь. "Бук 332" прибув у поле на південь від Сніжного, звідки випустив ракету, яка стала причиною загибелі рейсу MH17.

Потім "Бук 332" був знятий на відео вранці 18 липня 2014 року, коли він прямував на схід по підконтрольному сепаратистам Луганську в напрямку російського кордону.

"21 липня 2014 року Міністерство оборони Російської Федерації оприлюднило помилкову і сфабриковану інформацію. Зокрема, МО РФ збрехало про відхилення MH17 від курсу, помилково інтерпретувало дані радара, збрехало про місце зйомки відео, знятого в Луганську 18 липня 2014 року, а також невірно датувало і значно відредагувало супутникові знімки. "Алмаз-Антей" представив дані, не відповідні показаннями свідків або будь-якій іншій інформації з відкритих джерел", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, в Україні провели натурний експеримент для розслідування авіакатастрофи МН17.