ua en ru

Bellingcat спростував російську версію аварії Boeing на Донбасі

Bellingcat спростував російську версію аварії Boeing на Донбасі Фото: на думку Bellingcat Володимир Путін несе відповідальність за вбивство пасажирів MH17

Bellingcat прокоментував версію російського концерну "Алмаз-Антей"

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat опублікувала детальну перевірку версії російського концерну "Алмаз-Антей", Україна вважає винною в аварії Boeing-777 на Донбасі, передає BBC Росія.

За версією Росії, ракета збила Boeing, була запущена з району близько Зарощенского, який контролювали українські військові, причому сама ракета була старої модифікації, давно не складається на озброєнні російської армії.

Bellingcat стверджує, що, навіть якщо погодитися з версією "Алмаз-Антея" про точку запуску ракети, її все одно не могли запустити українські військові.
На підставі інформації з відкритих джерел, зокрема, фотографій з геотэгами в соціальних мережах, розслідувачі прийшли до висновку, що 17 липня, в день загибелі Boeing, в районі Зарощенского не було українських установок "Бук".

так само була перевірена версія про точку запуску біля Великої Шишовки, в результаті перевірки було визнано, що українських "Буків" там не було.

Зіставлення даних з цього району дозволяє експертам Bellingcat припускати, що 17 липня 2014 року там вже були, як сказано в доповіді, російські військові.

Наприклад, ентузіасти з Веllingcat проаналізували фотографію з геотэгом на південній околиці Великої Шишовки і датовану 20 липня, на ній зображений озброєний чоловік у камуфляжі на тлі поля соняшників.

Фотографія, як зазначають автори доповіді, була виявлена в акаунті "ВКонтакте" якогось Анатолія Молчанова, який до цього в квітні 2014 року викладав фотографії себе в Криму, одягненим у однострій російського військового, фотографії з зайнятого бойовиками Слов'янська, а пізніше в лютому 2015 року - з-під Дебальцеве.

Виходячи з погодних умов в цьому районі і характеру поведінки у соцмережі Молчанова, в Bellingcat роблять висновок, що фотографія з Великої Шишовки могла бути зроблена в будь-якій з трьох-чотирьох днів до 20 липня, а значить 17 липня, в день загибелі MH17, ця територія вже контролювалася проросійськими силами.

Нагадаємо, Bellingcat 24 лютого представив доповідь "MH-17 - потенційні підозрювані і свідки з 53 зенітно-ракетної дивізії".

Міністерство оборони Російської Федерації заперечує переміщення російських протиповітряних комплексів "Бук" по території України, також як і причетність російських військових до трагедії рейсу MH17.