ua en ru

Bellingcat звинувачує Міноборони РФ і Путіна в катастрофі MH17 на Донбасі

Bellingcat звинувачує Міноборони РФ і Путіна в катастрофі MH17 на Донбасі Фото: президент РФ Володимир Путін

Експерти передали Нідерландам нову доповідь, в якому вказані імена російських військових, причетних до аварії Boeing малайзійського

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat, яка займається пошуком даних з відкритих джерел (супутникові знімки, геолокація, соціальні мережі), 24 лютого представить доповідь "MH-17 - потенційні підозрювані і свідки з 53 зенітно-ракетної дивізії". Доповідь опубліковано на сайті Міжнародної експертно-журналістської групи Bellingcat.

Команда передала Нідерландам нову доповідь, в якому вказані імена російських військових, на їх думку, причетних до аварії малайзійського Boeing під Донецьком.

В новому розслідуванні названо близько двох десятків військовослужбовців, які, як припускають автори, що брали участь у транспортуванні самохідної вогневої установки зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1" на територію України.

У попередніх доповідях Bellingcat встановила, що "Бук", з якого могла бути випущена ракета, прибув до російсько-українському кордоні із селища Маршала Жукова (Курська область). Там знаходиться база 53-ї зенітно-ракетної бригади, до одного з дивізіонів якої, за даними Bellingcat, був приписаний "Бук".

зокрема, експерти міжнародної групи представили детальний опис розгортання бригади влітку 2014 року.

"Вивчивши склад колони, що перевозила комплекси "Бук-М1" з Курська до російсько-українському кордоні 23-25 червня 2014 року, ми встановили, що "Бук 3х2" перевозився у складі 2-го дивізіону 53-ї бригади", - йдеться у розслідуванні.

"Ми найбільш докладно виклали інформацію про членів екіпажу "Бука" під номером 222, який був замінений "Буком 3х2", що збив, на нашу думку, MH17", - розповідають експерти Bellingcat.

"Ми надали інформацію про 14 офіцерів 2-го дивізіону 53-ї бригади (частково приховавши їх особистості), в тому числі про командирів розрахунків "Буків", які входили у цей дивізіон. Ми докладно розповіли про Сергія Борисовича Мучкаеве, командира 53-ї зенітно-ракетної бригади, а також його вищому командуванні, в тому числі про начальника ППО 20-ї гвардійської загальновійськової армії Олексія Золотове і начальника ППО Західного військового округу Андрія Коханове", - зазначають автори розслідування.

При цьому відповідальність за вбивство пасажирів MH17 зі зброї, наданої російськими збройними силами і, ймовірно, керованого російськими військовими, в кінцевому рахунку несе Міністерство оборони Російської Федерації і Верховний головнокомандувач Збройними силами Росії Володимир Путін, підсумували в доповіді.

Нагадаємо, 13 листопада 2015 року Рада безпеки Нідерландів опублікував остаточний звіт з розслідування аварії малайзійського Boeing 777 на Донбасі.