ua en ru

До Бельгії на лікування прибули перші українські військові

До Бельгії на лікування прибули перші українські військові Фото: військові (na.mil.gov.ua)

Бельгія також взяла на себе усі витрати на лікування, перебування та транспорт

Бельгія вперше на лікування та реабілітацію прийняла українських військовослужбовців. Троє солдатів, які отримали поранення на Донбасі, прибули до Брюсселя, передає DW.

Співробітники військово-медичної служби Збройних сил Бельгії та українські дипломати зустріли українських солдатів у аеропорту "Завентем" в четвер, 5 квітня.

Відомо, що лікування та реабілітацію українські військові проходитимуть у військовому госпіталі Королеви Астрід. Зазначається, що це вперше Бельгія прийняла на лікування українських солдатів, що дістали поранення в зоні антитерористичної операції на Донбасі.

Як повідомив український військовий аташе у Бельгії Микола Булгаков, згодом до Брюсселя мають прибути ще двоє українських військових.

У всіх них поранення різної давності. Так, Василь Ковтун у лютому 2015 року зазнав поранень під час обстрілу системою "Смерч" Краматорська та штабу АТО. 20-річний Ярослав був травмований під час обстрілу Красногорівки у квітні 2017 року. Цих двоє солдатів будуть проходити реабілітацію, ще одному планується провести операцію.

У грудні 2017 року група бельгійських військових лікарів відвідала Україну, де відібрала п'ятьох військовослужбовців для надання реабілітаційної допомоги. Королівство Бельгія також взяло на себе усі витрати на лікування, перебування та транспорт.

Нагадаємо, у березні 2018 року Верховна рада України прийняла закон щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції. Відповідний законопроект у другому читанні та в цілому підтримав 281 нардеп.