ua en ru

Бельгія посилила заходи безпеки перед виходом нового антиісламського фільму "Невинний пророк"

МВС Бельгії підвищило рівень терористичної загрози до третього з чотирьох можливих пунктів. Причиною побоювань стала нова антиісламська кінострічка - "Безневинний пророк", вихід якої запланований на 14 грудня, пише Associated Press.

Так, в особливому режимі поліція буде працювати в зонах компактного проживання вихідців з Близького Сходу і Північної Африки - брюссельських комунах Андерлехт, Моленбек і Сен-Жосс. Під посилений контроль взято інтернет-сайти і форуми ісламістських організацій в Бельгії.

Фільм "Невинний пророк" (The Innocent Prophet) зняв пакистанець Імран Фірасат, який проживає в Іспанії і якого, за його словами, надихнула головна скандальна кінострічка цієї осені - "Невинність мусульман". Як і в екстремістській антиісламській картині, у фільмі режисера пророк Мухаммед представлений в образливому для віруючих образі.

Фільм "Невинність мусульман", який з'явився на початку вересня, спричинив за собою цілий ряд подій. У більшості мусульманських країн пройшли антиамериканські демонстрації, в багатьох містах вони прийняли форму збройних заворушень. Зокрема, це сталося в Пакистані, Ємені та Лівії.

В результаті акцій протесту по всьому світу загинули більше 50 осіб, у тому числі американський посол у Лівії Крістофер Стівенс.

Що стосується інтернет-простору, сайт YouTube, на якому розміщений трейлер антимусульманського фільму, блокований в Пакистані, Афганістані, Бангладеш та Судані. Доступ до відео закритий в Індії, Єгипті, Лівії та Малайзії.

В Ірані на знак протесту проти фільму заблоковані пошуковик Google і поштовий клієнт Gmail. У Росії фільм визнаний екстремістським і заборонений до демонстрації.

Читайте також: "Невинність мусульман": в Єгипті авторів фільму засудили до страти