ua en ru

Бельгія наклала арешт на держактиви Росії через ЮКОС

Бельгія наклала арешт на держактиви Росії через ЮКОС Фото: Президент РФ Володимир Путін

Арешт не торкнувся лише диппредставництв

У середу, 17 червня, російські установи на території Бельгії отримали повідомлення судових приставів про накладення арешту на яке перебуває у їх розпорядження державне майно РФ і на їх борги російському державі. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Як зазначено в документі, арешт провадиться на підставі рішення бельгійського арбітражного суду від 18 липня 2014 року за позовом компанії "ЮКОС" Юніверсал Лімітед", сума позову становить близько 1,653 млрд євро. Позивач зажадав заарештувати майно, оскільки "має серйозні побоювання щодо можливості отримати належну йому суму", - йдеться в документі.

У списку отримали цей лист організацій вважаються практично всі великі російські банки, зареєстровані в Бельгії, всі російські представництва за винятком дипломатичних, у тому числі представництва НУО та ЗМІ, а також архиєпископство Брюссельське і Бельгійське РПЦ.

Вони зобов'язані у двотижневий термін заявити про те, що знаходиться в їх розпорядженні майно РФ, борги перед РФ або про їх відсутність, пише далі агентство, посилаючись на представницю одного з бельгійських контор судових приставів.

Нагадаємо, в липні 2014 року, розглянувши позов колишніх власників "ЮКОСа", Гаазький третейський суд постановив, що Росія порушила Енергетичну хартію і де-факто експропріювала нафтову компанію у її законних власників. Позивачам була присуджена компенсація у розмірі 50 млрд дол. Судовий розгляд тривав майже 10 років, спочатку позивачі вимагали компенсацію в 114 млрд дол.

Пізніше Росія оскаржила це рішення.