ua en ru

У Бельгії екстрено зупинен реактор АЕС

У Бельгії екстрено зупинен реактор АЕС Ілюстративне фото (twitter)

У Бельгії зупинений реактор АЕС з-за витоку в системі охолодження

У Бельгії зупинений перший реактор атомної електростанції "Doel 1" (провінція Східна Фландрія, - ред.) з-за витоку в системі охолодження. Про це повідомляє місцевий телеканал RTBF.

зокрема, за інформацією ЗМІ, інцидент стався кілька днів тому, проте тільки в суботу представник оператора Engie Electrabel Нелі Схерлинк офіційно підтвердила місцевому телебаченню, що проблема виявлена в ядерній частині установки.

"Вперше подібне сталося з системою такого типу. Була констатована невелика втрата води в резервному підводі нашої системи охолодження. Це невеликий витік. Вона значно нижче граничного рівня, за яким послідувала б автоматична зупинка реактора", - заявила офіційний представник Engie Electrabel.

За її словами, "немає жодних наслідків для безпеки", рішення про зупинку реактора для ремонту було прийнято з метою забезпечення надійної роботи обладнання.

Схерлинк пояснила, що ремонт цієї системи дуже складний з-за високого рівня радіоактивності в цій частині АЕС. Очікується, що реактор зупинений як мінімум до початку жовтня.

Як повідомлялося, 30 березня уряд Бельгії досягла угоди про те, що країна відмовиться від ядерної енергетики до 2025 року. Одночасно прем'єр-міністр Шарль Мішель оголосив про проект закону про нових потужностей виробництва електроенергії, зокрема, будуть визначені додаткові зони для спорудження парків вітрових генераторів.