ua en ru

У Білорусі можуть відібрати авіаремонтний завод, 60% якого належить президенту "Мотор Січі"

У Білорусі можуть відібрати авіаремонтний завод, 60% якого належить президенту "Мотор Січі" Фото: В'ячеслав Богуслаєв (rada.gov.ua(богуслаев)

Більша частина акцій Оршанського авіаремонтного заводу у Білорусі належить українському нардепу В'ячеславу Богуслаєву

Оршанський авіаремонтний завод, 60% акцій якого належать президенту компанії "Мотор Січ", народному депутату України В'ячеславу Богуслаєву, можуть націоналізувати у Білорусі. Про це повідомляє "Білоруський партизан".

Видання зазначає, що цього тижня в Адміністрації президента Білорусі на переговорах буде вирішуватися, на яких умовах Богуслаєв вийде з капіталу Оршанського авіаремонтного заводу.

"Також "у заставі" білоруської влади залишився особистий літак Богуслаєва, яким минулого тижня депутат прилітав в Оршу на збори акціонерів підприємства", - повідомляє видання.

Як повідомляють джерела ЗМІ, "Мотор Січ", передаючи свою частку Білорусі, може не лише відмовитися від фінансових претензій до заводу (суму становить близько 19 млн доларів), але і заплатити "неустойку" за невиконання зобов'язань по відповідному інвестиційному договору.

Зазначається, що "Мотор Січ" на початку 2012 року купила близько 60% акцій Оршанського авіаремонтного заводу за 12 млрд рублів. За інші 40% акцій 8 млрд. рублів віддала компанія "Системи інвестицій та інновацій", підконтрольна білоруському бізнесменові Олександру Садовому.

"Партнери обіцяли модернізувати підприємство, завантажити його замовленнями, а також вкласти кошти в соціальну інфраструктуру селища Болбасово, де розташований завод. Була зареєстрована авіакомпанія "Орша Ейр" і почалася підготовка з розвитку на базі аеродрому логістичного комплексу", - пише ЗМІ.

Проте, основні акціонери заводу договору не виконали, у зв'язку з чим Генпрокуратура Білорусі почала перевірку причин невиконання умов договору.

Зазначимо, що Оршанський авіаремонтний завод створений в 1941 році, був акціонований в 2009 році. Підприємство виконує капітальний ремонт різних модифікацій вертольотів Мі-8 (Мі-17), Мі-24 (Мі-35).

Нагадаємо, нещодавно співробітники служби безпеки України провели обшуки на підприємстві "Мотор Січ" у Запоріжжі. Слідчі дії СБУ можуть бути пов'язані з кримінальним провадженням щодо продажу акцій підприємства іноземним компаніям, яке було порушено минулого року.