ua en ru

Білорусь погодилася відновити доступ українських товарів на свій ринок, - П'ятницький

Білорусь погодилася відновити доступ українських товарів на свій ринок.

Білорусь погодилася відновити доступ українських товарів на свій ринок. Про це сьогодні на брифінгу повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, він зазначив, що були проведені консультації в Мінську, Білорусь визнала, що порушила угоду про вільну торгівлю.

"На жаль, Білорусь останнім часом застосувала так зване ліцензування по відношенню до деяких наших товарів. Це стосується не тільки кондитерських виробів і пива. Це стосується і цементу. Це стосується скляних виробів. Основний сенс - це встановлення певних цінових параметрів, за якими наші компанії повинні продавати свою продукцію на ринку Білорусі, і що ще більше обмежує - це навіть кількісні параметри. Звичайно, що ми отримали відповідні скарги, було проведено відповідне розслідування, і ми застосували заходи у відповідь на дискримінацію. Ми провели консультації в Мінську з цього питання, було визнано білоруською стороною, що фактично були порушені умови угоди про вільну торгівлю. Білорусь не член СОТ, хоча Росія, вступаючи в СОТ, взяла зобов'язання, що всі країни Митного союзу будуть виконувати ці правила", - зазначив він.

П'ятницький також додав, що білоруська сторона для того, щоб виправити ситуацію, вже внесла зміни у відповідні постанови.

"Білоруська сторона зробила певні кроки на те, щоб виправити цю ситуацію, внесла певні зміни у свої відповідні постанови. Ми, зі свого боку, провели консультації з нашими виробниками і прийняли рішення про те, що ми можемо піти назустріч білоруській стороні. Було прийнято рішення про призупинення тих санкцій, які застосовуються щодо широкого переліку білоруських товарів, і це призупинення буде діяти у випадку, якщо білоруська сторона повністю розблокує всі поставки нашої продукції на білоруський ринок, тобто скасує ліцензування, про що написано у відповідних постановах. Для нас важливо не тільки те, що написано, а щоб воно реально відбулося. Якщо Білорусь забезпечить вільний доступ українських товарів на свій ринок, то в цьому випадку дія заходів не буде відновлено", - пояснив він.

Уповноважений зазначив, що обмеження для білоруських товарів Україна може відновити в будь-який момент.

"Заходи прийняті таким чином, що вони будуть діяти до 2016 р., і в будь-який момент при скарзі українського виробника, про те, що умови, про які ми домовлялися, порушені, ці заходи будуть відновлені", - сказав він.

П'ятницький додав, що станом на 6 серпня Білорусь не відновила доступ українських товарів на білоруський ринок.