ua en ru

Найбідніша частина людства втратила 1 трлн доларів з 2010 року

Найбідніша частина людства втратила 1 трлн доларів з 2010 року Фото: розрив між бідними і багатими зростає

Основні багатства зосереджено в руках 1% населення планети

Статки найбіднішої частини населення планети скоротилися на 1 трлн доларів з 2010 року. Про це йдеться в доповіді некомерційної організації Oxfam.

Причому розрив між найбагатшими представниками людства та рештою населення істотно зріс за останні 12 місяців.

Незважаючи на те, що світове населення збільшилося майже на 400 млн осіб з 2010 року, добробут найменш заможних знизився на 41%. При цьому 62 найбільш забезпечені людини, дев'ять з яких жінки, збільшили свої статки більш як в половину - з 1 трлн до 1,76 трлн доларів.

Oxfam також зазначає, якщо в 2010 році до найбагатших належали 388 осіб, то зараз їх лише 62 і надалі ставатиме все менше. Лише 1% населення Землі володіє такою ж сумою, як всі інші жителі планети.

Така нерівність, на думку Oxfam, пов'язана передусім з ухилянням заможних людей від сплати податків шляхом виведення коштів в офшори.

"Просто неприпустимо, що найбідніша частина населення володіє такими ж статками, як нечисленна група багатіїв, їх так мало, що вони могли б поміститися в невеликий автобус", - сказав виконавчий директор Oxfam Марк Голдрінг.

Також причини нерівності, згідно з висновками організації, полягають у скороченні оплати праці робітників, а також істотним збільшенням різниці між найвищою і найнижчою оплатою праці.

У попередньому такому документі представники організації прогнозували, що 1% населення Землі отримає 50% всіх багатств вже до 2016 року. Доповідь Oxfam публікується щорічно перед Всесвітнім економічним форумом у Давосі.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує зростання бідності на 100 млн осіб до 2030 року через потепління.