ua en ru

Байден заявив, що радив Януковичу тікати в 2014

Байден заявив, що радив Януковичу тікати в 2014 Фото: Джо Байден (facebook.com/joebiden)

А вже наступного дня Янукович утік із України

Колишній віце-президент США Джо Байден у лютому 2014 року під час телефонної розмови сказав екс-президенту України Віктору Януковичу, що його покровителі з Кремля вже не допоможуть, і йому слід відкликати своїх бойовиків. А вже наступного дня Янукович утік із України, йдеться в опублікованих мемуарах Байдена.

Зокрема зазначено, що колишній віце-президент вкотре зателефонував Януковичу в той час, коли снайпери вже почали вбивати людей на Майдані.

"Я кілька місяців звертав його увагу на те, що він повинен проявляти стриманість у відносинах зі своїми громадянами, але в ту ніч, через три місяці після початку протестів, я сказав йому, що все скінчено. Прийшов час відкликати своїх бойовиків, і він пішов", - пише американський політик.

За словами Байдена, він заявив тоді, що "Янукович втратив довіру українського народу і що історія жорстоко покарає його, якщо він буде продовжувати вбивати людей".

"Принижений Янукович утік із України наступного дня - завдяки мужності і рішучості протестувальників, - і контроль над урядом тимчасово опинився в руках молодого патріота на ім'я Арсеній Яценюка", - пригадав Байден.

Варто зауважити, що екс-прем'єр-міністру України і чинному президенту Петру Порошенку присвячена чимала частина мемуарів Байдена.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Швейцарія на рік продовжила замороження активів екс-президента України Віктора Януковича.