ua en ru

BASF і "Газпром" підписали меморандум про взаєморозуміння відносно проекту "Південний потік"

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління BASF SE Юрген Хамбрехт у присутності прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна підписали меморандум про взаєморозуміння відносно проекту "Південний потік", який передбачає приєднання Wintershall Holding GmbH до реалізації морської ділянки проекту. Про це повідомляє РБК з посиланням на управління інформації "Газпрому".

Документ визначає ключові умови і принципи участі німецької компанії в морській ділянці проекту. Зокрема, в меморандумі зафіксовано, що частка участі Wintershall Holding GmbH в компанії South Stream AG складе 15% зі збереженням за "Газпромом" 50%-ного пакету.

Меморандумом також передбачено укладення нових довгострокових контрактів на постачання природного газу спільної компанії Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE).

Проект будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи "Газпром" реалізує спільно з італійським концерном ENI і французьким Electricite de France (EdF). "Газпром", ENI і EdF 19 червня 2010 р. підписали тристоронній меморандум, який визначає конкретні кроки щодо входження французької компанії до складу акціонерів спільної проектної компанії South Stream AG. Документ передбачає, що входження EdF буде здійснене до кінця 2010 р. за рахунок зниження частки ENI в СПК. Частка EdF складе не менше 10%, частка "Газпрому" - 50%.
Загальна протяжність газопроводу складе близько 900 км, максимальна глибина - більше 2 км, а продуктивність - 63 млрд куб. м газу на рік. Вартість реалізації "Південного потоку", за різними оцінками, коливається від 8 до 24 млрд євро.

Wintershall Holding GmbH - 100-відсоткове дочірнє підприємство німецького концерну BASF, що працює в галузі енергетики. Компанія більше 75 років займається пошуком та видобутком нафти і газу в Європі, Північній Африці, Південній Америці, а також у Росії, веде геологорозвідку в Перській затоці.