ua en ru

Баррозу стурбований ситуацією на Кіпрі, але вірить, що рішення буде знайдено

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу стурбований ситуацією на Кіпрі, але вірить, що вирішення проблеми буде знайдено. "Я дуже стурбований останніми подіями на Кіпрі, головним чином, в контексті їхніх наслідків для громадян цієї країни", - заявив Баррозу на міжнародній конференції "Росія-ЄС", що проходить у Москві.

Проте Євросоюз "у минулому справлявся і не з такими труднощами", відзначив глава Єврокомісії, виразив надію, що "рішення буде знайдено і цього разу".

Нагадаємо, на тій же конференції прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що запропонована схема врегулювання фінансових проблем Кіпру за рахунок часткової експропріації внесків викликає у Росії здивування своєю непослідовністю і непередбачуваністю. На думку Медведєва, очевидно, що конфіскаційні заходи відносно вкладників і самих кіпріотів навряд чи будуть популярні.

Влада Кіпру продовжує в терміновому порядку шукати шляхи врегулювання фінансової кризи в республіці, спровокованої перш за все "роздутістю" банківського сектора і крупними втратами місцевих банків у зв'язку з грецькою борговою кризою. Раніше уряд Кіпру домовився з Єврогрупою, що збере 5,8 млрд євро за допомогою безпрецедентного податку на банківські внески і тоді отримає ще 10 млрд євро кредитів від Європейського стабілізаційного механізму (ESM). Проте проект спецподатку на внески провалився в кіпрському парламенті. Тепер влада Кіпру розглядає альтернативні варіанти залучення коштів, включаючи націоналізацію пенсійних коштів близьких до уряду компаній, випуск особливих облігацій із забезпеченням у вигляді майбутніх доходів від видобутку природного газу і новий варіант оподаткування депозитів, націлений тільки на крупних вкладників.

Читайте також: Президент Кіпру оприлюднить запасний варіант виходу країни з кризи