ua en ru

Банківський сектор України все ще піддається сильному впливу девальвації гривні, - S&P

Банківський сектор України все ще піддається сильному впливу девальвації гривні. Про це заявила аналітик Standard & Poor's Марія Малюкова.

"Кредитний ризик економіки України оцінюється як надзвичайно високий - перш за все, це пов'язано з агресивною політикою кредитування і недостатньо високою часткою кредитування в іноземній валюті, яка досягає 38% кредитного портфеля, також це сязано зі слабкою платіжною культурою і дотриманням принципу верховенства закону. Пік проблем був пройдений в 2010 р., коли частка проблемних кредитів... досягала 50%. З того моменту в 2011 р. спостерігалося деяке відновлення. За нашим базовим сценарієм ми припускаємо, що якість кредитів буде поступово поліпшуватися, хоча це вимагає досить довгого часу, однак банківський сектор України все ще піддається сильному впливу девальвації гривні, і, в разі розвитку негативного сценарію, який передбачає різке погіршення макроекономічних умов і різку девальвацію національної валюти, ми очікуємо, що проблеми все-таки продовжаться", - відзначила аналітик.

Також Малюкова зазначила, що проблемами банківського сектора в країні залишаються високі ризики фондування банківського сектору в Україні та обмежений доступ банків до ринків капіталів.

Поточна оцінка банківського ризику в Україні знаходиться у групі "9" (від "1" - найменшого ризику банківського сектора, до "10" - найбільшого ризику), згідно з градацією BICRA. Економічний ризик знаходиться у категорії "10", галузевий ризик - в категорії "7".