ua en ru

Банківські асоціації визначать підхід до ділової репутації до 23 грудня

Банківські асоціації визначать підхід до ділової репутації до 23 грудня Фото: Національний банк України

НБУ очікує від асоціацій спільної позиції відносно колишніх банкірів

Банківські асоціації сформують до 23 грудня єдиний підхід до механізму роботи, кількісного та якісного складу органу, який займеться питанням додаткової оцінки ділової репутації колишніх банкірів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), посилаючись на підсумки зустрічі першого заступника голови регулятора Олександра Писарука з представниками НАБУ, АУБ, УКБС та банкірами.

Згідно з опублікованими раніше проектом змін до постанови НБУ № 306 від 8 вересня 2011 року, регулятор серед іншого має намір уточнити вимоги до їх бездоганної ділової репутації.

Зокрема, планується надати комітетові з питань нагляду у разі відсутності у особи (крім власника істотної участі в банку) бездоганної ділової репутації визначати її відповідність при отриманні клопотання від спеціально створеного банківським співтовариством єдиного колегіального органу. Такий колегіальний орган повинен бути створений самим банківським співтовариством, а його висновки - містити детальний опис фактів, які були досліджені, обґрунтування, підписи осіб, які взяли на себе відповідальність за виведення. НБУ не буде брати участь у роботі цього незалежного органу.

У повідомленні говориться, що Писарук особливо відзначив необхідність спільної позиції всіх учасників ринку у визначенні ділової репутації колишніх банкірів.

На сьогодні понад 800 осіб позбавлені можливості бути керівниками банків, з них близько 620 осіб строком на 3 роки і ще 180 - на 10 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ скоротить 1,2 тис. співробітників до кінця року.