ua en ru

Банківська система подає ознаки відновлення

Банківська система подає ознаки відновлення

2 грудня 2017 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна) підвело підсумки свого дев'ятнадцятого "Рейтингу надійності (привабливості) банківських депозитів". Рейтинг проводився за активної участі генерального інформаційного партнера проекту ІА "Інтерфакс-Україна".

Підсумки аналізу діяльності українських банків за 9 місяців 2017 року показують, що в банківському секторі почалися помітні процеси відновлення.

З 70 банків у рейтингу потрапило лише 60, а з цих 60 банків - 17 отримали найвищу оцінку, у 13 банків рівень надійності депозитів був визнаний хорошим, і лише у 30 банків - задовільним.

ТОП-15 банків з найнадійнішими депозитами за підсумками 9 місяців 2017 року:

  • Райффайзен Банк Аваль
  • Альфа-Банк
  • Таскомбанк
  • Кредобанк
  • УкрСиббанк
  • Укрсоцбанк
  • Форвард банк
  • Укргазбанк
  • ПриватБанк
  • Правекс-Банк
  • Укрексімбанк
  • Ощадбанк
  • Ідея Банк
  • Мотор-Банк
  • Кредитвест Банк

Як і за підсумками першого півріччя 2017 року, першу позицію в рейтингу зайняв Райффайзен Банк Аваль У першому півріччі 2017 року банк показав чистий прибуток у сумі 2,738 млрд грн, за 9 місяців 2017 року прибуток банку склав 4,032 млрд грн. При цьому кредити та заборгованості клієнтів банку на 01.10.2017 року вже перевищували 35,9 млрд грн, а активи - 62,6 млрд грн.

Як і за підсумками першого півріччя 2017 року, другу позицію в групі рейтингу з найвищої з можливих оцінок зайняв Альфа-Банк Україна. Згідно з публічним квартальним звітом Альфа-Банку Україна, банк завершив 9 місяців 2017 року з прибутком в 23,745 млн грн. Також банк за 9 місяців 2017 року забезпечив приріст власного капіталу на 0,73% і зростання статутного капіталу - на 62,06%. Процес збільшення банком статутного капіталу був завершений у січні 2017 року - "Альфа" збільшила статутний капітал на 4,7 млрд грн, що підтверджує наявність дуже високого рівня зовнішньої підтримки з боку його акціонерів. 16 листопада 2017 року Альфа-Банк Україна оголосив про те, що до складу його акціонерів увійшов з часткою 9,9% міжнародний інвестиційний фонд MSP Stiftung. У перспективі, частка фонду може зрости до 24,9%. Також очікується, що за підсумками операції головою наглядової ради українського банку буде призначений авторитетний австрійський банкір Мартін Шведлер. Таким чином, Альфа-Банк Україна не тільки поліпшив складу акціонерів, але і посилить свою управлінську команду.

"Ми піклуємося не тільки про ставки, але і про простоту наших послуг. Ми забезпечуємо обслуговування не тільки через звичні всім відділення, але і через дистанційні онлайн-канали. Це, насамперед, інтернет-банкінг " My Alfa-Bank, де сьогодні можна не лише поповнити, але і оформити новий депозит, а також мобільний додаток Альфа-Мобайл Україна, яка також активно розвивається, і де вже сьогодні можна отримати миттєвий онлайн-кредит і в кілька кліків зробити будь-який платіж по Україні. Наші продукти та послуги затребувані і високо оцінюються експертами фінансового ринку. Причому не тільки на національному, але й міжнародному рівні. Так, нещодавно Альфа-Банк був визнаний самим надійним банком країни в рейтингу Global Finance, міжнародного фінансового журналу, який вже 27 років визначає кращі фінансові установи в різних сегментах банківського бізнесу по всьому світу", - повідомив директор з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-Банк Україна Олексій Пузняк, коментуючи підсумки рейтингу.

Третє місце у "Рейтингу надійності банківських депозитів" зайняв Таскомбанк. Активна позиція Таскомбанку у розвитку бізнес-напрямків, нових технологій в платіжних сервісах і придбання активів позитивно позначилася на показниках роботи банку. За 9 місяців 2017 року Таскомбанк збільшив статутний капітал на 97,4% до 608 млн грн. За даними НБУ, прибуток Таскомбанку за 9 місяців 2017 року склала 42,49 млн грн. Більш того, за 9 місяців 2017 року Таскомбанк зміг наростити чистий процентний дохід на 470,5% - це найкращий результат серед усіх 60 банків, що беруть участь в рейтингу. За 9 місяців 2017 року дохід Таскомбанку перевищив відмітку 1,3 млрд грн. Позитивна динаміка прибутку, ключових статей доходів і впевнені дії акціонера і топ-менеджменту Таскомбанку дозволили йому поліпшити свої позиції і потрапити в ТОП-3 в загальному рейтингу депозитів. На думку агентства, Таскомбанк можна вважати одним з найбільш надійних банків з українським капіталом.

"Будучи універсальним банком, Таскомбанк продовжує динамічний ріст і все впевненіше посилює свої ринкові позиції за всіма напрямками: в роботі з корпоративними клієнтами, в роздробі, МСБ, електронної комерції, інкасації. У грудні готуємося запустити дистанційне обслуговування підприємців та зайняти провідні позиції в роботі з цим сегментом. Ми прихильники довгострокових довірчих відносин з клієнтами. Чесні і відкриті у відносинах з ними. Завжди виконуємо взяті на себе зобов'язання. Прагнучи бути для них сучасним банком-партнером, інвестуємо в технології, розвиток дистанційних каналів доступу до продуктів і сервісів, модернізуємо продуктові пропозиції під актуальні потреби. Вважаємо, що ці принципи роботи в поточних умовах є нашими сильними конкурентними перевагами. А стрімке зростання бази лояльних до Таскомбанку клієнтів найбільш точне тому підтвердження", - говорить Олексій Беров, заступник Голови Правління АТ " Таскомбанк, так прокоментував підсумки рейтингу.

Поліпшив свої позиції в ТОП-10 і Банк Форвард. За 9 місяців 2017 року банк показав приріст статутного капіталу на 91,08% до 540,752 млн. грн., підтримував хороший рівень адекватності капіталу, і майже весь кредитний портфель банку сформовано за рахунок кредитів фізичним особам, що дозволяло підтримувати якість кредитного портфеля банку на високому рівні. За даними НБУ на 01.10.2017, частка поганих кредитів в кредитному портфелі банку становила менше 16%, в той час як в середньому по банківській системі цей показник становив близько 40%.

"Тренд 2017 року - стабільне зниження ставок за депозитами як в гривні, так і в валюті. Поступово, зменшуючи ціну залученого ресурсу, банки "повернулися" до рівня ставок 2012-2013 років. В першу чергу це пов'язано з тим, що ліквідність банківської системи в даний час є достатньою для існуючих обсягів кредитування, і необхідності залучення дорогих грошей у фінансових установах просто немає. У теж час листопад–грудень з року в рік є високим сезоном в сегменті споживчого кредитування. Тому банки, що кредитують населення, вже пропонують різні депозитні акції для вкладників. Зокрема, до кінця поточного року в Forward Bank можна оформити депозит під 17,5% річних. Але з початку 2018 року тренд на зниження депозитних ставок по ринку в цілому продовжиться. Важливо відзначити, що вибираючи банк, українці орієнтуються не тільки на ставку, як було ще кілька років тому, але і на надійність фінансової установи", - говорить Костянтин Кошеленко, заступника Голови Правління Forward Bank.

Всі чотири великих банки з участю держави в капіталі раніше входили в групу з найвищим рейтингом надійності депозитів. Укргазбанк посів 8-ю позицію, ПриватБанк - 9-ю позицію і Ощадбанк з Укрексімбанком замкнули першу дюжину найбільш надійних банків. Свої позиції в рейтингу дещо поліпшили ПриватБанк та Укрексімбанк. Український уряд, як і раніше, показувало себе надійним партнером по відношенню до банків з участю держави в капіталі. Протягом 2016-2017 рр.. ці банки вчасно докапитализировались, у них був відкритий доступ до державної клієнтурі і вони відчували інерційний приплив консервативних клієнтів, які все ще побоювалися кризи в банківському секторі.

Макроекономічні тенденції 9 місяців 2017 року говорять про те, що зростання в банківському секторі має здорову природу і спирається на відновлення економічної активності. Агентство вважає, що подібні тенденції залишаються головним досягненням фінансової стабільності під керівництвом НБУ, МВФ і українського уряду. Однак саме ця ситуація породжує ряд нових довгострокових ризиків для банківської системи України:

  1. Велика частка держави в банківському секторі та неефективне управління в держбанках. Ситуація може бути подолано за рахунок Приватбанку, де традиційно менеджмент середньої ланки завжди був дуже сильним. Проте вже до початку грудня 2017 року стало зрозуміло, що в 2018 році як мінімум два з чотирьох держбанків потребують докапіталізації, що також збільшує бюджетні ризики.
  2. Значний обсяг коштів Українських банків був вкладений в облігації внутрішньої державної позики і депозитні сертифікати НБУ. Практика початку банківської кризи в Греції в 2008-2009 рр.., а також криза в Україні в 1998-1999 рр. показують, що державні цінні папери не завжди є для банків надійним інструментом збереження коштів і також потребують в довгостроковій перспективі диверсифікації.
  3. Мінфін України накопичив на своїх рахунках досить великий обсяг ліквідності. Станом на 01.11.2017 р. на Єдиному казначейському рахунку знаходилось близько 48 млрд. грн., що приблизно відповідало залишків на коррахунках банків України. Агентство припускає, що по закінченню року значна частина гривневої маси, яка утримується в держсекторі, може піти на валютний ринок і розхитати курс, що може негативно відіб'ється на показниках банків.