ua en ru

Банківська система кредитує збільшення державного боргу, - експерт

Вкладаючись в облігації внутрішньої державної позики, банківська система кредитує збільшення державного боргу. Таку думку висловив сьогодні в ході прес-конференції президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Приріст активів по банківській системі за перше півріччя 2011 р. склав 70 млрд 500 млн, з них 21 млрд грн. - це цінні папери, які купували банки (в основному облігації внутрішньої державної позики), 31 млрд грн., - кредити і 18 млрд - інші активи, основна частина яких це нараховані відсотки, але не сплачені. Що таке банківські цінні папери - це, по суті, банківська система фінансує дефіцит бюджету. З 31 млрд грн. виданих кредитів, якщо відняти з них кредити НАК "Нафтогаз", кредити торгівлі, то реально, якщо в промисловість піде 12 млрд грн. - буде добре. Тому, в силу тієї ситуація, що склалася на сьогодні в економіці, банківська система кредитує збільшення боргу, з одного боку - державного внутрішнього, а з іншої - кредитує імпорт, формуючи тим самим загальний зовнішній борг держави", - сказав Сугоняко.

Тобто, за його словами, банківська система не виконує свою базову функцію, суть якої кредитувати збільшення робочих місць, за рахунок яких формується додаткова вартість. "І за рахунок цього ми повинні гасити борги, які є сьогодні у людей, у підприємств, у держави", - підкреслив він.