ua en ru

Банкіри заявляють, що НБУ наражає банки на ризики

Банкіри заявляють, що НБУ наражає банки на ризики Фото: Національний банк України

УКБС каже про те, що регулятор дестабілізує фінансові ринки зміною процедури банківського нагляду

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) стурбована непрозорими діями Національного банку України (НБУ) щодо змін процедури банківського нагляду на основі кластеризації фінустанов. Повідомлення про це УКБС розмістив на своєму сайті.

"Це не відповідає світовій практиці, посилює недовіру до дій регулятора та створює додаткові ризики для банків, що дестабілізує фінансовий ринок", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, УКБС пояснюють, що занепокоєння викликає те, що НБУ змінив процедуру банківського нагляду, поділивши банки на кластери - окремі групи з особливими ознаками. Зокрема, банки 1-ї та 2-ї групи поділені на 5 кластерів: державні, великі приватні, іноземні, які належать великим групам), російські та середні приватні. При цьому, банки 3-ї і 4-ї груп поділені на два блоки: "ринкові" і "неринкові", в кожному з яких сформовано по 4 кластера. Серед "ринкових" це - бізнесові, ризикові, рітейлові банки і банки з іноземними інвесторами (небанківськими установами). Серед "неринкових" - бізнесові, схемні, кептивні і заморожені банки.

В УКБС кажуть, що критерії поділу банків на кластери залишаються неврегульованими нормативними документами НБУ, тоді як віднесення банків за розмірами активів до тієї чи іншої групи на 2015 р. визначено рішенням комісії НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків (№614 від 30 грудня 2014 р.).

"Незважаючи на це, регулятор, без обговорення та інформування суб'єктів ринку про зміну принципів банківського нагляду, вже робить його на підставі специфічного режиму кластеризації. Так, в залежності від кластера, передбачається використання нагляду за банками - від стандартного до посиленого режиму з численними обмеженнями. В якості останніх можуть використовуватись - призначення куратора, обмеження активних і пасивних операцій, посилений контроль за формуванням резервів під кредитні ризики, актуалізація бізнес-моделі", - пише асоціація.

"Вважаємо, що таємне впровадження і невизначеність нових правил не тільки суперечить світовій практиці, але і піддає банки ризикам їх невиконання та дозволяє НБУ реалізовувати нагляд в ручному режимі", - цитується в повідомленні УКБС слова генерального директора асоціації Галина Оліфер.

Нагадаємо, раніше НБУ повідомляв, що доля "Приватбанку" та інших топ-банків визначиться в березні 2016 р.