ua en ru

Банкіри просять Нацбанк посприяти у розвитку безресурсного фінансування

Банкіри просять НБУ піти їм на поступки, просуваючи альтернативу кредитам - безресурсное фінансування: векселя, гарантії, торгові кредити, акредитиви. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Зазначається, що однією з переваг є низька вартість такого фінансування - 4-6% річних. Ці інструменти є в лінійці майже всіх великих банків, але їх популярність невелика. "На частку безресурсного фінансування припадає близько 10% нових кредитів", - підрахував заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков. У Райффайзен Банку Аваль до 25% кредитів агробізнесу видаються в бездокументарній формі.

"ПриватБанк" за два роки надав 86 тис. клієнтам фінансування на 3,75 млрд грн. "Робота підприємств в режимі відстрочення платежів призводить до завищення постачальником прогнозного курсу валют для перестраховки, а також до зростання вартості товарів на величину можливого ризику неплатежу", - повідомив радник голови правління "Приватбанку" Віктор Лисицький.

Розвивати безресурсное фінансування непросто, є законодавчі обмеження. "Ми хочемо через НАБУ запропонувати Нацбанку внести зміни до постанови, щоб полегшити роботу з інструментами безресурсного фінансування", - зазначив Лисицький.

Мова йде про зміни до постанови НБУ № 23 від 25 січня 2012 року "Про порядок формування і використання банками резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями". "Запропонуємо змінити порядок роботи кореспондентських рахунків банків у безресурсном (технічному) режимі, зокрема, скасувати обов'язкове резервування коштів за ним і вимоги щодо забезпечення заставою", - додав він. У Незалежній асоціації банків України повідомили, що поки цю ідею вони не розглядали. Віктор Лисицький є членом Ради НАБУ, тому сам може ініціювати цей процес.

Нагадаємо, бізнес вже рік намагається знайти альтернативу дорогому і недоступному фінансування. За 2014 р. гривневий кредитний портфель юридичних осіб скоротився на 7,7%, валютний - на 21%. У січні поточного року негативна динаміка збереглася. Портфель в гривні втратив ще 0,6%, а у валюті - 2,1%. Обслуговувати гривневі кредити під 25-30% річних компанії не в змозі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в фінкомітеті Ради виступили за посилення контролю над НБУ.