ua en ru

Банкіри передбачили створення Google Bank та Apple Bank

Протягом найближчих трьох-чотирьох років у світовій банківській сфері відбудеться технічна революція, в результаті якої з'являться Google Bank і Apple Bank. Про це йдеться в дослідженні Deutsche Bank.

Аналітики банку відзначають, що якщо традиційні фінансові установи не почнуть інвестувати в нові технології, нові Google Bank і Apple Bank складуть їм серйозну конкуренцію і в підсумку захоплять більшу частину ринку. Поки, констатують в Deutsche Bank, традиційні банки приділяють недостатньо уваги розвитку нових технологій, таких як системи інтернет-платежів або розрахунки за допомогою стільникових телефонів.

У Deutsche Bank звертають увагу, що протягом останніх років довіра до світової банківської системи знову знизилася. Так, у Німеччині в даний час банкам довіряють менше 60 відсотків громадян, а в США - менше 45 відсотків. У той же час Google, Apple, Amazon і Paypal створюють власні системи проведення мобільних і інтернет-платежів і мають значну власну базу довіряють їм клієнтів.

На перспективах банкінгу від нових компаній, таких як Google і Apple, що позитивно позначається зростання обсягів продажів смартфонів і планшетів. Так, у 2012 році в Німеччині було продано 15,9 мільйона смартфонів проти 11,8 мільйона торік. За рік було реалізовано 3,2 мільйона планшетів проти 2,1 мільйона в попередньому. Також зростає кількість безготівкових операцій: з 2001 по 2010 рік кількість таких операцій збільшилася з 160 мільярдів в рік до 280 мільярдів.

У Deutsche Bank відзначають, що в першу чергу традиційні банки можуть втратити ринок платежів, які хоча і не приносять фінансовим установам основного доходу, є їх стабільним заробітком. Зараз небанківські структури займають шість відсотків ринку безготівкових розрахунків, але вже у 2013 році, за прогнозами Deutsche Bank, показник виросте до восьми відсотків. При цьому у багатьох європейських країнах (Данія, Франція, Швеція) вже в 2011 році більше 60 відсотків покупок здійснювалися через інтернет, що також допомагає розвитку інтернет-банкінгу.

Джерело: Стрічка Ру