ua en ru

Банки Великої Британії виплатять 2 млрд дол. штрафу за нав'язані послуги

Британська інспекція з контролю за діяльністю фінансових організацій (Financial Conduct Authority, FCA) досягла угоди зі страховиком Card Protection Plan (CPP), а також 13 великими банками та емітентами кредитних карт про виплату компенсації у розмірі 1,3 млрд фунтів стерлінгів (2,04 млрд дол.) клієнтам, що отримали некоректну страховку до своєї пластикової картки.

Британська інспекція з контролю за діяльністю фінансових організацій (Financial Conduct Authority, FCA) досягла угоди зі страховиком Card Protection Plan (CPP), а також 13 великими банками та емітентами кредитних карт про виплату компенсації у розмірі 1,3 млрд фунтів стерлінгів (2,04 млрд дол.) клієнтам, що отримали некоректну страховку до своєї пластикової картки, йдеться в офіційному повідомленні FCA.

Йдеться про ряд платних страхових продуктів, які були нав'язані страховою компанією CPP клієнтам. Користувачі не отримували коректної інформації про послуги або були введені в оману надмірно перебільшеними ризиками при використанні карт.

Серед кредитних організацій, на які поширюється штраф, - Barclays, HSBC, Morgan Stanley, The Royal Bank of Scotland і низка інших менш відомих банків.

Тим часом, рішення поширити штрафи й на банки було прийняте, оскільки дані кредитні організації не роз'яснювали своїм клієнтам умов надання послуг страхування, тому повинні розділити відповідальність із підприємством CPP.

Схема відшкодування компенсацій має бути схвалена низкою відомств. Таким чином, виплати будуть проводитися не раніше ніж навесні 2014 р. При цьому сума виплати, яка припадає на кожного учасника даної програми, не називається.

Крім того, сьогодні повідомлялося про те, що американський інвестбанк Morgan Stanley погодився заплатити штраф в 1 млн дол., щоб врегулювати розгляд із приводу продажу облігацій за завищеними цінами. Комісія з регулювання фінансових ринків (FINRA) оштрафувала Morgan Stanley, а також брокерський підрозділ Morgan Stanley Smith Barney за "нездатність проявити розумний підхід у наданні своїм клієнтам облігацій за ринковими цінами".

Також інвестбанк має заплатити 188 тис. дол. у якості реституції (повернення незаконно привласнених коштів) за "цінові порушення" під час продажу облігацій. У Morgan Stanley не стали визнавати чи заперечувати висунуті звинувачення, проте погодилися врегулювати розгляд, заплативши штраф.

Висунуті з боку FINRA звинувачення стосуються угод, укладених у період із січня 2008 р. по вересень 2011 р. У FINRA зазначають, що Morgan Stanley не забезпечив клієнтам "належного рівня ціноутворення" у 116 угодах по корпоративних облігаціях. Ще у 165 угодах інвестбанк завищив ціни по муніципальних облігаціях.

Нагадаємо, на початку серпня повідомлялося про те, що найбільші банки світу - Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Mizuho, ​​Morgan Stanley, Nomura, Royal Bank of Scotland, UBS і Wells Fargo - знову виявилися втягнуті у скандал з маніпуляцією процентними ставками.