ua en ru

Банки в Україні очікують зростання кредитування в наступні 12 місяців

Банки в Україні очікують зростання кредитування в наступні 12 місяців Фото: Національний банк України

За даними опитування НБУ, банки також розраховують на приплив депозитів

Українські банки очікують зростання кредитування і приплив депозитів у наступні 12 місяців. Про це повідомляє прес-служби Національного банку України (НБУ), посилаючись на результати опитування банків про умови кредитування, проведеного регулятором в I кварталі 2016 року.

За даними Нацбанку, 62% банків-респондентів вважають, що в II кварталі 2016 року – I кварталі 2017 року збільшиться обсяг кредитів, наданих суб'єктам господарювання.


Крім того, фінустанови очікують у II кварталі зростання попиту на гривневі кредити домогосподарств і корпоративного сектора (в першу чергу для великих підприємств).

48% респондентів розраховують на поліпшення якості кредитів корпоративному сектору. До 44% зросла частка банків, які очікують пожвавлення роздрібного кредитування в наступні 12 місяців.

Нацбанк зазначає, що вперше за останні 2 роки, в I кварталі банки вказали на пом'якшення стандартів кредитування корпоративного сектора. Найбільше – по кредитах у національній валюті у сегменті малих і середніх підприємств. За кредитами великим підприємствам, довгостроковим та валютним кредитам стандарти залишилися жорсткими.

За даними НБУ, пом'якшення стандартів корпоративного кредитування пов'язане з збільшенням ліквідності банків і зростанням конкуренції фінансових установ за платоспроможних позичальників.

Банки очікують, що стандарти кредитування за кредитами малим та середнім підприємствам, а також короткостроковими корпоративними кредитами і споживчими кредитами будуть пом'якшуватися і в II кварталі 2016 року. Одночасно очікується посилення жорсткості умов надання кредитів великим підприємствам.

Що стосується припливу депозитів, то 70% респондентів очікують зростання в сегменті суб'єктів господарювання в наступні 12 місяців. 61% опитаних прогнозують також зростання депозитів від фізичних осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за даними регулятора частка проблемних кредитів у банківській системі досягає 40%.