ua en ru

Банки утримують вкладників високою ставкою при розірванні депозитного договору

Банкіри поступово привчають вкладників до довгих термінів розміщення депозитів

Банкіри відмовляються від практики нарахування низьких відсотків за вкладами в разі дострокового розірвання клієнтами депозитних договорів, намагаючись зберегти лояльність вкладників, щоб у разі стабілізації ситуації на фінансовому ринку вони повертали свої вклади. Про це повідомляє "Фінансовий клуб" в проекті "50 провідних банків України-2015".

"Щоб зберегти лояльність клієнтів, банки стали пропонувати строкові депозити з високою ставкою при розірванні договору. Наприклад, якщо раніше при достроковому знятті клієнту налічували від 0,5% до 2% річних, то тепер - лише на кілька процентних пунктів менше, ніж прописано в основному договорі. Наприклад, "Альфа-банк" по коротким депозитам, укладеним після 25 лютого, нараховує 18% річних. А "Платинум Банк" просуває вклади строком на 18 місяців з прибутковістю 26% річних, за яким при достроковому розірванні ставка становить 24-25,5% річних", - зазначають автори проекту.

У той же час повідомляється, що з метою стабілізації ресурсної бази, банкіри поступово привчають вкладників до довгих термінів розміщення депозитів, що стало особливо актуальним після внесення змін у законодавство, які заборонили дострокове вилучення коштів з депозитів.

"Вже зараз банки "привчають" клієнтів до більш "довгих" внесків, пропонуючи за них ставки на 2-3 п. п. вище, ніж по короткостроковим продуктам і продуктам з вільним доступом. За підрахунками учасників ринку, в минулому році середній термін депозиту зменшився з 12-13 місяців до 3-4 місяців", - повідомляє "Фінансовий клуб".

За даними дослідження, прибутковість класичних депозитів у банках коливається від 5% до 21%.

У той же час банкіри визнають, що для зниження процентних ставок за депозитами зараз немає ні політичних, ні економічних передумов.

"Можна припустити два сценарії: оптимістичний і песимістичний, їх розвиток буде залежати від ряду політичних і економічних факторів. Перший варіант передбачає замороження конфлікту на сході країни, продовження співпраці з МВФ, стабілізацію курсу гривні. У цьому випадку депозитні ставки будуть залишатися на нинішньому рівні. Якщо ж відбудеться ескалація конфлікту, падіння курсу гривні, банкрутство банків, подальший відтік коштів з системи, тоді ставки для залучення коштів фізосіб будуть підвищуватися", - зазначила начальник управління пасивних, комісійних і сервісних продуктів "ВТБ Банку" Марина Кшинина.

"Тривають бойові дії на сході, руйнується промислова інфраструктура. У минулому році ВВП знизився на 6,9%, обсяг промвиробництва знизився на 10,7%, інфляція склала 25%. На початку березня НБУ підвищив облікову ставку до 30,0% - найвищого з 2000 року рівня. Все це відбивається на депозитних ставках", - перерахував причини ситуації, що склалася, директор департаменту роздрібного бізнесу, член правління "Піреус Банку" Іліас Музакіс.