ua en ru

Банки єврозони в II кварталі 2013 р. зменшили вимоги за споживчими кредитами для населення вперше з 2007 р

Європейські банки в II кварталі 2013 р. зменшили вимоги за споживчими кредитами для населення вперше з 2007 р., йдеться в звіті ЄЦБ. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Більше того, за іпотечними кредитами також можна відзначити позитивну динаміку. У цьому сегменті кредитування вимоги, правда, стали жорсткіше, але жорсткість було не таким сильним, як в I кварталі.

Фінансова криза в єврозоні як такої вже закінчився, ситуація на грошовому і борговому ринку стабілізувалася, тому і поліпшення ситуації з кредитами виглядає логічно.

Варто також відзначити падіння попиту на корпоративні кредити, а з іпотекою справи йдуть і того гірше. Але це не повинно викликати подиву, оскільки багато банків отримали величезні збитки саме при фінансуванні нерухомості. На балансах кредитних установ досі залишається маса заставної нерухомості.

Читайте також: Португалія просить міжнародних кредиторів відстрочити виплати по кредитах

Представники ЄЦБ прогнозують подальше зниження попиту на кредити в III кварталі 2013 р. Щоправда виключати поліпшення ситуації також не варто, у всякому разі проблем з ліквідністю в банківській системі єврозони бути не повинно. Глава ЄЦБ Маріо Драгі в червні заявив, що рекордно низькі процентні ставки будуть збережені протягом тривалого часу, оскільки інфляція в регіоні знаходиться нижче запланованого рівня, прогноз зростання економіки залишається стриманим, а обсяги кредитування населення постійно знижуються.