ua en ru

Банки Європи допускають перехід на зберігання резервів готівкою, - FT

Банки Європи допускають перехід на зберігання резервів готівкою, - FT Фото: банки Європи можуть перейти на зберігання резервів готівки

У разі переходу до такої практики спроможність центральних банків стимулювати зростання економіки шляхом введення від'ємних облікових ставок

Банки єврозони і страхові компанії допускають перехід на зберігання грошових резервів у вигляді готівки, а не в електронному вигляді в центробанках. Приводом для повернення до цієї практики стало повсюдне поширення негативних процентних ставок Про це пише Financial Times.

На тлі подальшого зниження облікових ставок, такий спосіб зберігання резервів для європейських банків і страхових компаній стає фінансово виправданим, - пише видання. У разі переходу до такої практики буде підірвана спроможність центральних банків стимулювати економічне зростання шляхом використання негативних ставок, зазначає видання.


За оцінкою Financial Times, після зниження в березні цього року базової ставки Європейського центрального банку (ЄЦБ) до 0% приватні банки єврозони платять не більш 0,4% річних у більшості фінансових інструментів. ЄЦБ намагався оживити економіку, змусивши банки збільшити видачу кредитів бізнесу, а не просто зберігати гроші на рахунках. З 2014 року збитки банків від низьких процентних ставок склали 2,64 млрд євро.

Одна з німецьких страхових компаній, провівши експеримент за зберігання восьмизначной суми в євро готівкою, визнала витрати розумними. За даними видання, другий за розміром банк Німеччини Commerzbank вже розглядає можливість переходу до зберігання готівки.

Як пояснюють експерти, у разі переходу банків на зберігання готівки, на них перестане впливати можливе подальше зниження відсоткових ставок, і їм не потрібно буде збільшувати кількість і обсяги видачі кредитів.

Проте, відзначає Financial Times, у банків виникнуть інші витрати, пов'язані зі зберіганням і транспортуванням грошей. За оцінкою банкірів, вони мають придатними за розміром приміщеннями для зберігання купюр номіналом 200 євро, які стануть найбільшими з банкнотами номіналом після припинення випуску купюри в 500 євро з 2018 року.

Крім того, банкам доведеться знайти страховиків, готових за розумну ціну застрахувати готівку від пограбування, землетрусу та інших форс-мажорних обставин. За оцінкою одного з німецьких банкірів, страховка обійдеться в 0,5–1% від лицьової вартості знаходяться на зберіганні банкнот. Видання зазначає, що ці витрати можуть бути виправданими з урахуванням ставки швейцарського центрального банку в мінус 0,75%.

Нагадаємо, раніше ЄЦБ знизив базову ставку до 0%.