ua en ru

Банки будуть знову працювати з мешканцями Криму, як з нерезидентами

Банки будуть знову працювати з мешканцями Криму, як з нерезидентами Фото: Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ

Раніше в законодавстві було присутнє двояке трактування умов роботи банків з жителями півострова

Вищий адміністративний суд України в результаті розгляду касаційної скарги Національного банку України (НБУ) скасував постанову окружного адміністративного суду міста Києва від 22 січня 2015 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 1 вересня 2015 року. В результаті цих рішень суду, банкам дозволяється працювати з мешканцями Криму, як з нерезидентами. Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ) посиланням на лист від Нацбанку.

У повідомленні йдеться, що справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Таким чином, на сьогоднішній день, постанова "Про використання окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим" є чинною в повному обсязі і дозволяє банкам працювати з мешканцями Криму, як з нерезидентами.

Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ, відмітила, що рішення апеляційного суду створило правову колізію, так як закон про створення вільної економічної зони "Крим" прирівнює жителів півострова до нерезидентів. При цьому, пояснює Коробкова, після скасування першого пункту постанови №699 банки повинні були працювати з мешканцями Криму, як з резидентами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ почне діагностику 40 банків у травні 2016 року.