ua en ru

Fitch запідозрило банк РПЦ в кредитуванні компаній-"пустушок"

Fitch запідозрило банк РПЦ в кредитуванні компаній-"пустушок" Фото: реальна сума виданих банком кредитів може бути вище

РПЦ володіє 49% акцій банку

Російський банк "Пересвєт", головним акціонером якого є Російська православна церква (РПЦ), видає кредити компаніям, які не мають реальних активів. Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства Fitch, передають "Ведомости".

Таким позичальникам видано кредитів на 12 млрд рублів (близько 192 млн доларів), що становить близько половини капіталу банку.

17 млр рублів (близько 272 млн доларів) кредитного портфеля припадає на сто найбільших позичальників, у яких виявлені "деякі ознаки афільованості один з одним або з акціонерами або менеджментом банку".

Аналітик Fitch Дмитро Васильєв зазначає, що структури можуть бути пов'язані з керівництвом "Пересвіту" через міноритарних акціонерів. На думку аналітика, цього недостатньо, щоб вважатися пов'язаними сторонами для нормативів або міжнародної звітності.

Більшість позичальників працюють за контрактами з регіональними властями або з компаніями, пов'язаними з державою. На думку експертів, це може знизити кредитні ризики в короткостроковій перспективі, але стійкість позичок у майбутньому все ще викликає сумніви.

За припущенням агентства, реальна сума виданих кредитів може бути вище, ніж зазначено у звітності.

Зазначимо, РПЦ володіє більше 49% акцій банку. Інший великий акціонер із часткою 24% – Торгово-промислова палата Росії.

Нагадаємо, раніше священик УПЦ МП був помічений на дорогому авто.