ua en ru

Банк Rietumu: покупці нерухомості в UK використовують дисконт від падіння фунта

Одна з сфер британської економіки, яку найбільш явно порушив «Брексит» - це ринок нерухомості. Інвестори, що відбувається на ньому оцінюють неоднозначно. Одні спостерігають «зі сторони» за цінами, інші використовують нестабільність і падіння фунта в своїх інтересах.

Про тенденції та настрої ми говоримо з Артуром Юкшем, заступником керівника Кредитного управління латвійського банку Rietumu. Цей банк финансируетсделки з нерухомістю, в тому числев Лондоні та інших великих містах Британії.

Після референдуму британський ринок нерухомості переживає складний період: як мінімум падають темпи зростання. Які Ваші прогнози подальшого розвитку подій, чого варто очікувати інвесторам?

Вважаю, що нічого трагічного не відбувається. Так, ми бачимо корекцію цін в деяких сегментах, це зрозуміло і цілком закономірно. Тимчасові коливання природні для будь-якого ринку, особливо в періоди істотних змін, і Великобританія тут не виняток. Це сильна економіка, яка абсолютно очевидно може успішно функціонувати самостійно, про що красномовно свідчить вся історія цієї країни.

Інша справа, що ніхто сьогодні не знає, як довго триватиме нинішній період невизначеності - адже британські влади чітко дали зрозуміти, що поспішати вони не збираються. Тому навряд чи можна передбачити конкретну ситуацію на ринку нерухомості в наступні кілька років, на ньому можливі не тільки об'єктивні тенденції, але і сплески емоційного характеру.

При всьому цьому я переконаний, що британська нерухомість залишиться престижною, затребуваною серед іноземних інвесторів і рано чи пізно ринок відновиться. Навіть якщо ви не вірите в сам ринок, є закони інфляції. Як зазначала не так давно з посиланням на Бюро держстатистики британська преса, за період життя нині нинішньої королеви Єлизавети II житлова нерухомість у Великобританії подорожчала в 470 (!) раз. Так що впадати в паніку і продавати свої вже наявні апартаменти у Лондоні, на мій погляд, зараз вже точно не варто було б - тим більше, що їх можна здавати в оренду.

Як поводяться покупці, ваші клієнти? Чи кредитуєте сьогодні угоди купівлі нерухомості?

Інтерес до британської нерухомості у зарубіжних покупців, з якими ми працюємо, як і раніше зберігається. При цьому є два основні варіанти дій - одні інвестори уважно стежать за цінами і вичікують, в той час як інші воліють проводити операції вже зараз. Підстави для цього є - адже не тільки ціни на нерухомість в деяких сегментах скоректувалися, але і британський фунт втратив близько 15% своєї ваги. Таким чином, покупець отримує одномоментний дисконт 15%, приміром, у доларовому еквіваленті. Це сильний аргумент "за"при купівлі нерухомості сьогодні, для тих, хто раніше вже замислювався про придбання.

І, звичайно, ми такі операції для своїх клієнтів кредитуємо. Взагалі наша специфіка в тому, що Rietumu працює саме з іноземними покупцями британської нерухомості - переважно з країн СНД.В даний час для нерезидентів практично немає можливості отримати кредит в британському банку - незалежно від рівня їх спроможності і джерел доходів; просто така поточна політика учасників фінансової системи цієї країни.

Тому заявок і проектів у нас досить багато, причому до нас часто звертаються для рефінансування вже існуючого небанківської «британського» кредиту - наші умови об'єктивно краще. Даємо кредити і під вже куплену нерухомість - на різні цілі, в тому числі для розвитку бізнесу.
При цьому ми уважно спостерігаємо за ситуацією у Великобританії і при необхідності вносимкоррекции в свою кредитну політику.

Іншими словами, нинішня невизначеність на плани ваших клієнтів по суті не впливає?

Розумієте, якщо говорити про покупців з України та інших країн СНД, то це люди, які все пережили свого часу круті економічні «американські гірки» у своїх країнах, а багато з них - і не по одному разу. На такому тлі нинішня британська «невизначеність» не є приводом для серйозного занепокоєння.

Навпаки, в нестабільний у себе на батьківщині час люди зацікавлені в максимально стабільних і безризикових інвестиціях. Нерухомість в країнах з міцною економічною системою - один з класичних прикладів подібних вкладень.

На який період орієнтовані інвестиції ваших клієнтів? Іншими словами, купують вони з метою якнайшвидшої перепродажу або на тривалий термін?

Нерухомість купується, як правило, для двох цілей. Або щоб там жити - для себе або для дітей, які, наприклад, навчаються в Лондоні.Або це інвестиція на якийсь термін і для здачі в оренду.

У першому випадку все зрозуміло - купівля робиться ґрунтовно, на довгий термін. Але і в другому випадку, як правило, мова йде про довгострокових вкладеннях. Клієнти в основному не розраховують на швидкий прибуток за пару-трійку років - адреналіну їм вистачає і у себе вдома. А британська нерухомість зазвичай розглядається як довгострокове вкладення, свого роду пенсійний фонд, яким можна буде скористатися років через 10 або навіть 20.

Тим більше, що протягом усього цього терміну житло можна здавати в оренду, попит дуже високий, у Лондоні він навіть перевищує пропозицію, якщо говорити про якісне житло в розумному ціновому сегменті.

Чи є якась специфіка в процедурі оформлення таких кредитів?

Ні, процедура стандартна і ніяких додаткових складнощів у зв'язку з тим, що об'єкт знаходиться у Великобританії, а покупець, скажімо, в Україні, не виникне. Rietumu, один з найбільших латвійських банків, історично фокусується на роботі з міжнародними клієнтами, в тому числі із заможними приватними особами.Та процедури надання кредиту за кордоном у нас налагоджені роками успішної роботи.

Працюємо з кожним клієнтом індивідуально, прагнемо максимально врахувати його інтереси. А порядок здійснення угоди самий звичайний - підбирається відповідний об'єкт, проводиться оцінка, надаються дані про доходи позичальника, на підставі всього цього приймається рішення про фінансування. Весь сервіс у нас на декількох мовах, в тому числі - російською.

Детальніше про умови кредитування під заставу британської нерухомості для клієнтів Rietumu можна дізнатися тут

Банк Rietumu: покупці нерухомості в UK використовують дисконт від падіння фунта