ua en ru

Банк Rietumu почав кредитувати нерухомість в Лондоні

Провідний приватний банк Латвії Rietumu запропонував своїм міжнародним клієнтам нову послугу - кредитування нерухомості в Лондоні та інших великих містах Великобританії.

«Ця програма розроблена спеціально для нерезидентів Великобританії, серед яких можуть бути і громадяни України», - розповідає заступник керівника Кредитного управління Rietumu Артур Юкш.

Як відомо, «туманний Альбіон» традиційно є одним з найбільш привабливих регіонів для заможних людей, бажаючих придбати нерухомість для себе або своїх дітей, які нерідко тут навчаються. Або ж - з інвестиційною метою і для здачі в оренду. Однак можливості фінансування таких угод для нерезидентів Великобританії за останні кілька років істотно скоротилися, і отримати кредит в британському банку, наприклад, громадянину України практично нереально.

«Інтерес до нового продукту виявився високим - з моменту старту програми на початку року банк щомісячно отримує кілька десятків заявок, - каже Артур Юкш, - Ми бачимо, що європейський стиль придбання нерухомості в кредит, навіть якщо коштів більш ніж достатньо, стає все більш популярним і серед покупців з Росії, України, інших країн СНД». Він вважає цю тенденцію цілком обґрунтованою, адже вільні кошти можуть ефективно працювати у бізнесі, вкладатися в інструменти фінансових ринків, врешті-решт, служити «подушкою безпеки» на випадок непередбачених обставин.

Попит на нерухомість у Великобританії багато в чому пояснюється об'єктивними факторами. В останні десятиліття вона демонструє стабільне зростання - в середньому 7% в рік. У Лондоні показники зростання коливалися в цей період в діапазоні 8-17% залежно від виду об'єкта і його розташування. Подібні темпи зростання, а також якісне законодавство і послідовна податкова політика створюють сприятливу атмосферу для інвесторів.

Певну роль відіграє і елемент престижу: наявність хороших квартир або будинку в Лондоні - свого роду візитна картка, яка відразу створює уявлення про людину і його фінансової спроможності. Все це стимулює розвиток ринку, конкуренцію і широке вигідних пропозицій на ньому.

Цікаво, що високий інтерес з боку іноземців провів навіть до такого феномену, як дефіцит у британській столиці високоякісного житла. Ситуація зі здачею в оренду - теж явно на користь власника. Ті, хто з цим стикався, знає, що зняти квартиру в британській столиці за адекватною ціною - реальна проблема, зате здати її зазвичай можна дуже швидко.

Процедура оформлення кредиту, за словами Артура Юкша, в Rietumu стандартна і ніяких додаткових складнощів у зв'язку з тим, що об'єкт знаходиться у Великобританії, а покупець, скажімо, в Україні, не виникає.

«У себе в регіоні Rietumu - один з провідних банків, і ми історично фокусуємося на обслуговуванні міжнародного бізнесу і заможних приватних осіб. Наші клієнти ведуть бізнес в Балтії, ЄС, Росії, Україні та інших країнах СНД. На певному етапі у багатьох з них виникає бажання придбати квартиру, віллу або інший об'єкт нерухомості за кордоном. Так що угоди у нас були і досі, а тепер, враховуючи зростаючий попит, ми виділили «британське» напрямок в особливу програму», - пояснює представник Rietumu.

Позичальник підбирає відповідний об'єкт, проводиться його оцінка, надаються дані про доходи позичальника, на підставі всього цього приймається рішення про фінансування. Надалі партнери банку можуть запропонувати клієнтам також всі супутні послуги - оформлення угоди, юридичну експертизу, допомога по здачі в оренду і т. д.

Важливо, що весь сервіс надається на декількох мовах, в тому числі і російською. «У нас індивідуальний підхід, умови обговорюємо з кожним клієнтом, беремо до уваги його конкретну ситуацію, специфіку та побажання. Взагалі, як показує практика, люди, які починають з нами співпрацювати по якомусь одному напрямку, потім часто розширюють цей спектр і стають довгостроковими клієнтами банку. Так що угода щодо фінансування нерухомості може стати лише першим кроком», - говорить Артур Юкш.

Детальніше про умови кредитування у Великобританії можна дізнатися тут

Банк Rietumu почав кредитувати нерухомість в Лондоні

Заступник керівника Кредитного управління Rietumu Bank
Артур Юкш