ua en ru

Bank of America прогнозує стрибок цін на нафту Brent до 120-130 дол./бар. у разі військового удару по Сирії

Вартість бареля нафти марки Brent може зрости до 120-130 дол. у разі короткочасної атаки західної коаліції на Сирію. Про це йдеться в аналітичних матеріалах Bank of America Merrill Lynch.

Вартість бареля нафти марки Brent може зрости до 120-130 дол. у разі короткочасної атаки західної коаліції на Сирію. Про це йдеться в аналітичних матеріалах Bank of America Merrill Lynch, передає Reuters.

"У гіршому ж варіанті розвитку подій, нехай і малоймовірному, якщо в Сирії розпочнеться повномасштабна сухопутна операція з в'єтнамському сценарієм, можливий стрибок ціни сирої нафти на 50 дол." , - наголошується в матеріалах групи експертів на чолі з керівником відділу міжнародних досліджень сировинних товарів BofA Merrill Lynch Франциско Бланшем. За прогнозом аналітиків, при реалізації сценарію повномасштабної інтервенції ціна нафти Brent буде триматися в межах 125-140 дол./бар. протягом місяця.

Як зазначає BofA Merrill Lynch, незважаючи на те, що Сирія не є нафтовидобувною державою, будь-який міжнародний конфлікт навколо неї призведе до втручання Росії, Ірану і країн Близького Сходу. Цим і пояснюється прогнозований стрибок цін на сиру нафту.

Напередодні французький банк Societe Generale виступив зі схожим прогнозом, заявивши, що найближчим часом ціни на нафту Brent зростуть до 120-125 дол./бар. і можуть піднятися до 150 дол./бар. у разі ескалації сирійського конфлікту.

На 16:20 за київським часом котирування нафти Brent на електронній товарній біржі InterContinental Exchange становили близько 116 дол./бар.

Нагадаємо, 21 серпня 2013 р. з'явилися відомості про можливе масове застосування отруйного газу в передмісті Дамаска. Це призвело до загострення відносин між сирійським урядом і країнами Заходу. 30 серпня 2013 р. повинна закінчити роботу експертна комісія ООН з перевірки можливого використання хімічної зброї в Сирії. Тим часом країни Заходу вже заявили, що не сумніваються в застосуванні хімічної зброї режимом сирійського Президента Башара Асада і готові до силового відповіді "для захисту цивільного населення Сирії".