ua en ru

Bank of America може продати щонайменше половину своєї частки в China Construction Bank вже на цих вихідних, - джерело

Американський фінансовий гігант Bank of America (BofA) близький до продажу щонайменше половини своєї 10%-ої частки в China Construction Bank (CCB). Про це повідомляє The New York Times з посиланням на анонімне джерело, близьке з угоді.

Повідомляється, що банк веде переговори з консорціумом потенційних покупців, у тому числі з азіатськими суверенними приватними інвестиційними фондами і фірмами, як то Blackstone і KKR.

За умовами угоди, яку можуть закрити вже в ці вихідні, BofA має намір продати щонайменше половину своєї частки в CCB, але якщо зможе домовитися про відповідну ціну, то розстанеться зі всім пакетом, який становить 10%. Акції обертаються на Гонконгській фондовій біржі.

BofA відмовився коментувати цю інформацію.

Інвестори вітали цю новину. Акції BofA на час закриття торгів в Нью-Йорку вперше виросли після інформації про можливий продаж (на 1,4%).

Телеканал CNBC, посилаючись на неназване джерело, знайоме з ходом переговорів, повідомив, що угода обійдеться покупцям в 8,5-9 млрд дол. Аналітики оцінюють вартість частки BofA в CCB 17 млрд дол., повідомили Reuters три обізнані джерела.

Найбільший за розміром активів банк США може здійснити цю операцію, щоб привести в порядок баланс, що зіпсувався через іпотечну кризу, а також підвищити капітал першого рівня.

Аналітики вважають, що Bank of America потрібно близько 50 млрд дол., щоб задовольнити нові вимоги до капіталів кредиторів у США. За останній рік він продав частки в банках Латинської Америки і нью-йоркської керуючої компанії BlackRock Inc.

Якщо угода відбудеться, ринки перестануть боятись, що Bank of America продасть частку в CCB на відкритому ринку однією великою партією акцій.

Китайські банки опинилися під ударом через уповільнення зростання кредитування і накопичення непрацюючих кредитів. У листопаді минулого року Bank of America продав опціон на придбання додаткових акцій CCB. Минулого місяця сінгапурський інвестфонд Temasek Holdings продав частки в двох великих китайських банках на 3,6 млрд дол.