ua en ru

Банк Lehman Brothers вийшов з процедури банкрутства і готовий до виплат

Американський інвестиційний банк Lehman Brothers, крах якого став відправною точкою фінансової кризи в 2008 р., повідомив про вихід з процедури банкрутства.

"Ми раді повідомити про те, що Lehman Brothers вийшов з процедури банкрутства і готовий приступити до виплат кредиторам. Наша мета - добитися якнайкращих результатів за допомогою стратегічного розміщення активів для досягнення якнайкращих показників, вирішувати спірні вимоги та інші питання в суді і керувати витратами в рамках розміщення активів. Ми хотіли б подякувати сотням співробітників Lehman Brothers, чия наполеглива праця з 2008 р. допомогла добитися таких значних результатів", - говориться в офіційній заяві банку.

Загальний обсяг виплат, за оцінками експертів, повинен скласти 65 млрд дол. При цьому акціонери Lehman Brothers, як це часто буває у разі банкрутства банку, не отримають нічого, незважаючи на те, що в 2007 р. ціна однієї акції інвестбанку досягала рекордних 86,18 дол.

Нагадаємо, Lehman Brothers Holdings Inc. подав прохання про банкрутство 15 вересня 2008 р. Ця звістка остаточно поховала надії інвесторів на швидке закінчення фінансової кризи. Крах Lehman Brothers і оголошене поглинання комерційним банком Bank of America інвестбанку Merrill Lynch підвело риску під багаторічним пануванням на Уолл-стріт "великої п'ятірки" інвестиційних банків США, розпад якої почався з колапсу Bear Stearns.

Після оголошення банкрутства, активами банку впродовж 3,5 років розпоряджалася група керівників під керівництвом експертів компанії Alvarez & Marsal Inc. Тепер, після того, як виплати будуть вироблені в повному обсязі, рада директорів, що складається з семи осіб, почне процедуру ліквідації банку.

Lehman Brothers був четвертим за величиною інвестиційним банком у США. Активи компанії на момент банкрутства складали 640 млрд дол., боргові зобов'язання перед кредиторами - 613 млрд дол.

Нагадаємо, в січні 2012 р. Lehman Brothers Holdings заплатив 1,33 млрд дол. за частку в Archstone.