ua en ru

Банк "Аркада" підданий санкціям

Національний банк (НБУ) розглядає можливість застосування санкцій до банку "Аркада" і віднесення його до категорії проблемних. Це пов'язано з активним подрібненням пакетів акціонерів, що робить неможливим встановлення кінцевих власників банку, випливає з інтерв'ю Леоніда Антоненка, який обіймав донедавна посаду директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування Національного банку.

"Люди просто змінювали "футбольну команду" на "олімпійську збірну". Вони продовжували дробити пакети, тому що на 1% акцій простіше показати добробут, ніж на 9,99%. Ніяких економічних передумов для дроблення не було. Знаю, що в НБУ розглядалася можливість не переводити банк в статус "проблемного", замість цього просто ввести деякі обмеження на його діяльність. Вважаю, що це спосіб затягнути рішення проблеми в ситуації, коли очевидно, що банк зловживає", - розповів Антоненко.

Екс-чиновник сказав, що ще працюючи в НБУ, він наполягав на негайному застосуванні санкцій та обмежень до діяльності цього банку. У той час як іншим фінансовим установам, до власників яких у регулятора є питання, був даний строк до листопада на надання вичерпної інформації про акціонерів.

"Знаю, що в НБУ розглядалася можливість не переводити банк статус "проблемного", замість цього просто ввести деякі обмеження на його діяльність. Вважаю, що це спосіб затягнути рішення проблеми в ситуації, коли очевидно, що банк зловживає, а не шукає цивілізоване рішення", - заявив Антоненко.

Раніше, відповідаючи на питання про розкриття власників банків, глава Національного банку Валерія Гонтарєва звинуватила банк "Аркада" у навмисному приховуванні кінцевих бенефіціарів шляхом дроблення пакетів акцій.

"Структура власності банку "Аркада" вже зросла з 7 до 50 сторінок", - сказала Гонтарєва, відповідаючи на питання про власників цього банку.

Банкам, які не нададуть регулятору вичерпну інформацію про своїх власників, загрожує визнання проблемними та ліквідація.