ua en ru

Банк Англії збільшив програму "кількісного пом'якшення" на 50 млрд фунтів

Банк Англії збільшив програму "кількісного пом'якшення" (QE), в рамках якої Центробанк створює нові резерви у фінансовій системі, купуючи цінні папери, ще на 50 млрд фунтів стерлінгів (близько 60 млрд євро). Це рішення було прийнято на черговому засіданні комітету з монетарної політики Банку Англії і прогнозувалося більшістю економістів.

Британська програма QE була оголошена в березні 2009 р. і припинена в січні 2010 р., коли Банк Англії довів покупки облігацій до 200 млрд фунтів. У жовтні 2011 р. Центробанк відновив грошові вливання в економіку, збільшивши обсяг програми до 275 млрд фунтів. Після сьогоднішнього рішення загальний обсяг програми QE складає 325 млрд фунтів стерлінгів (389 млрд євро).

Банк Англії очікує, що новий раунд скупки активів на 50 млрд фунтів займе близько трьох місяців.
Відновлення британської економіки після рецесії 2008-2009 рр. проходить повільно, а в IV кварталі 2011 р. ВВП країни скоротився на 0,2% по відношенню до попереднього кварталу, що стало першим зниженням показника з кінця 2010 р. Тим часом інфляція у Великобританії сповільнюється, що виправдовує додаткові монетарні стимули.

В рамках схеми "кількісного пом'якшення" Банк Англії створює нові гроші (шляхом збільшення банківських резервів), на які придбаває облігації високої якості (головним чином, британські державні облігації). Це дозволяє безпосередньо влити додаткові гроші в економіку, що, як вважається, стимулює економічне зростання.