ua en ru

Бальцерович виклав свій план реформ для України

Бальцерович виклав свій план реформ для України Лешек Бальцерович

Автор "шокової терапії" в Польщі, колишній віце-прем'єр і міністр фінансів Польщі Лешек Бальцерович озвучив список конкретних пунктів реформ, які Україна повинна реалізувати. Про це він розповів в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна".

"Демонополізація. Де є список монополій, які треба розбити, тобто створити реальну конкуренцію. Масова дерегуляція. Чи комісія? Причому комісія самого високого рівня. Адже в парламенті багато хороших людей, які могли б швидко створити комісію по дерегуляції. Причому паралельно запровадити такі механізми, щоб раптом не почали відроджуватися нові регуляції. І це дуже важливий пункт", - сказав Бальцерович.

Наступний момент, за його словами, це критерії оцінки. "По-перше, зростання довіри до України з боку фінансових ринків. Показники дуже прості - стабілізація гривні і зниження інфляції. І перше, і друге дуже важливо для людей. А це залежить від консолідації бюджету, тобто скорочення витрат, які у вас дуже великі. Люди повинні розуміти, що консолідація бюджету - це ключ до стабілізації. Навіть якщо йдеться про таких неприємних речах, як підвищення тарифів. Якщо це відбувається, то гривня стабілізується. А при правильній монетарній політиці та стабілізації гривні починає швидко знижуватися і інфляція", - розповів Бальцерович.

Далі, на думку польського експерта, необхідна стабілізація банків, для чого потрібні нові капітали.

"І власники приватних банків повинні збільшити розміри капіталів - самі власники, а не держава. У приватних банків накопичилися погані кредити, банки потребують резервах, а значить, потрібно збільшувати розмір капіталу. Це дуже конкретний пункт", - зазначив політик.

"Далі - приватизація. Знову ж таки, гранично конкретно. Я не кажу, що потрібно приватизувати абсолютно все. Але відкладати приватизацію не можна. Якщо буде стабілізація, а при успішній реалізації програми вона можлива через кілька місяців, тоді зростуть і ціни на підприємства", - розповів своє бачення Бальцерович.

Також, на його думку, необхідний план сепарації "Нафтогазу".

"Тому що "Нафтогаз" - це дуже серйозне питання. І потрібно розділити видобуток, зберігання і транспортування. Адже аргументів на користь того, що "Нафтогаз" повинен продовжувати існувати в нинішньому вигляді, немає. По-друге, якщо я правильно розумію ситуацію, то у вас деякі великі підприємства просто не платили "Нафтогазу". І якщо це так, то з цим треба щось терміново робити. Тому що борги "Нафтогазу" - це борги бюджету. І санація "Нафтогазу" - це дуже важлива частина оздоровлення бюджету. А значить, всі боржники без винятку повинні погасити борги", - упевнений Бальцерович.

Нагадаємо, також Бальцерович пропонував скоротити в Україні пільги і збільшити пенсійний вік.