ua en ru

Б.Обамі вручена Нобелівська премія миру.

У норвезькій столиці Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру за 2009 р. Лауреат Премії миру - президент США Барак Обама - отримав золоту медаль, диплом лауреата і чек на суму 10 млн шведських крон (1,4 млн дол.), які будуть пожертвувані на доброчинність. В даний час Б.Обама виголошує свою Нобелівську промову.

Перед врученням почесної нагороди президент США визнав, що не вважає себе найбільш гіднішим претендентом на володіння Нобелівською премією миру. Проте, за його словами, "мета полягає не в тому, щоб перемогти в конкурсі на звання найпопулярнішої людини або отримати нагороду, навіть таку престижну, як Нобелівська премія миру". "Моя мета полягає в тому, щоб просувати інтереси Америки", - підкреслив Б.Обама, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Нобелівська премія миру була присуджена Б.Обамі 9 жовтня ц.р. за "надзвичайні зусилля в зміцненні міжнародної дипломатії і співпраці між націями". Рішення Нобелівського комітету виявилося для всіх повним сюрпризом, оскільки Б.Обама, на загальну думку, ще не встиг зробити нічого видатного на терені миротворця.

Як відзначають спостерігачі, вручення Б.Обамі Премії миру проходить на тлі вельми "пікантних" обставин - зовсім недавно глава Білого дому оголосив про збільшення американського військового контингенту в Афганістані ще на 30 тис. солдатів.