ua en ru

Б.Обама оголосив про нові обмеження на бізнес великих комерційних банків.

Президент США Барак Обама оголосив про нові обмеження на бізнес великих комерційних банків. Услід за пропозицією ввести спеціальний податок на банки для відшкодування втрат держави від програми TARP Б.Обама, що підсилює свою критику на адресу "жирних котів" з Уолл-стріт, анонсував нові заходи, які, за задумом Білого дому, дозволять зменшити системні ризики від фінансових ігор і запобігти повторенню кризи.
Б.Обама пропонує накласти законодавчі обмеження на розміри пасивів найбільших банків, а також обмежити банківську практику торгівлі цінними паперами за рахунок власних коштів (proprietary trading), зокрема за рахунок внесків громадян, застрахованих державою. У числі нових заходів фінансового регулювання Президент США також назвав лімітацію розмірів фінансових корпорацій і обмеження ділових зв'язків банків з такими "тіньовими" інвестиційними інститутами, як хедж-фонди і фонди private equity.
"Ніколи більше американські платники податків не стануть заручниками банків, які дуже великі, щоб обвалитися (too big to fail)", - наводить слова Б.Обами телерадіокомпанія Бі-Бі-Сі.
За даними джерел в Білому домі, низку пропозицій з регулювання фінансового сектору підказані колишнім главою Федеральної резервної системи (ФРС) Полом Волкером - відомим прихильником консервативної моделі банківської діяльності. Нині П.Волкер є економічним радником Б.Обами і виступає з критикою "порочних" інвестиційних практик, коли банки фінансують торгівлю ризиковими активами за рахунок депозитів.
Фінансова криза також показала, що найбільші комерційні банки США розрослися до такого розміру, що їх просто неможливо збанкротувати без збитку для фінансової системи в цілому (принцип too big to fail). Саме тому уряд США був вимушений влити сотні мільярдів доларів в такі фінансові корпорації, як Citigroup і AIG, аргументуючи це тим, що їх падіння завдало б несумірно більш руйнівні ефекти для фінансового сектору і економіки в цілому.