ua en ru

Б.Обама закликав конгрес домовитися щодо проекту бюджету США

Президент США Барак Обама закликав американських законодавців швидше досягти угоди по проекту бюджету країни на наступний фінансовий рік. У своєму сьогоднішньому інтернет-зверненні Б.Обама заявив також про необхідність досягти компромісу щодо бюджету США в довгостроковій перспективі, який дозволив би "пожертвувати марними витратами" без шкоди інвестицій у створення нових робочих місць, передає РБК з посиланням Associated Press.
Говорячи про позицію Білого дому, американський лідер висловив готовність піти на угоду з Великої старої партією (GOP, Grand Old Party - інша назва партії республіканців) для схвалення бюджету.
"Моя адміністрація вже зробила деякі специфічні поправки, які відповідають інтересам республіканців. І я готовий зробити ще більше", - додав Б.Обама.
Проте республіканці, на думку експертів, не поспішають сідати за стіл переговорів зі своїми політичними супротивниками з Демократичної партії. Так, за словами члена GOP Дайан Блек, всі вже чули Б.Обаму, який закликає "жити по коштах". "У цьому він має рацію. На жаль, його проект бюджету розходиться з його ж словами", - резюмувала республіканка.
15 лютого ц.р. Б.Обама представив конгресу проект бюджету на 2012 р., в якому міститься план скорочення дефіциту бюджету на 1,1 трлн дол. протягом 10 років. Обсяг держвидатків запропонованого на 2012 р. бюджету склала 3,73 трлн дол., при цьому дефіцит до 2011-2012 фінансовому році знизиться до 1,1 трлн дол. Раніше Білий дім збільшив прогноз по зростанню бюджетного дефіциту США в 2010-2011 фінансовому році з 1410 мільярдів до 1645 мільярдів дол.
Республіканська партія критично поставилася до нового проекту. На думку республіканців, незважаючи на зниження дефіциту, новий проект бюджету не зможе скоротити державні витрати. Представники партії звинуватили президента у свідомому бездіяльності щодо високих витрат держбюджету.
Б.Обама також включив в проект бюджету близько 107 млрд дол витрат на військові операції в Афганістані і ще 2,2 млрд - на програму матеріальної допомоги місцевим жителям. Нагадаємо, що раніше президент пообіцяв до середини 2011р. вивести з Афганістану 100 тис. солдатів, які беруть участь у збройних зіткненнях з бойовиками терористичного угрупування "Талібан". Крім того, значно скоротяться витрати на операції в Іраку - до 16 млрд дол Таким чином, в 2012 р. військові витрати знизяться. Нагадаємо, що в 2010 р. і 2011 р. вони склали 160 млрд дол на обидві країни.
Новий проект передбачає збільшення фінансування програм з розробки ряду видів чистої енергії, таких, як енергія вітру та сонця. На цю область піде 8 млрд дол. з 29,5 млрд дол., виділених Міністерству енергетики. Зазначимо, що фінансування цього міністерства планується підвищити на 4,2% щодо 2011р.Крім того, через підвищення витрат на "чисту" енергію буде скорочено фінансування видобутку копалин видів палива, таких як нафта, газ і кам'яне вугілля, що викликало критику з боку Республіканської партії, яка заявила, що це може пошкодити відповідним галузям промисловості в умовах слабкої економіки.
На думку представників президентської адміністрації, дебати з республіканцями можуть зайняти місяці, перш ніж програма Б.Обами буде прийнята. У той же час, на думку політиків, як демократи, так і їхні політичні опоненти з Великої старої партії сходяться в необхідності скорочувати витрати, проте не можуть досягти згоди щодо конкретних статей витрат, які необхідно урізати.