ua en ru

Б.Нетаньяху має намір винести можливий договір з Палестинською автономією на референдум

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вирішив винести на всенародний референдум мирний договір з Палестинською автономією, якщо він буде укладений в результаті переговорів, що нині проходять. Раніше передбачалося, що договір буде затверджений ізраїльським парламентом, передає радіо "Свобода".
Відповідну пропозицію повинен внести на першому засіданні зимової сесії парламенту депутат від правлячої партії Лікуд Офір Акуніс. "Це дуже специфічна законодавча ініціатива, про дуже важливий референдум - це мирна угода з Палестинською автономією, якщо ми взагалі до неї дійдемо", - сказав він.
Голова парламенту Ізраїлю Реувен Рівлін вважає, що пропозиція про референдум є спробою ухвалити рішення в обхід законодавчої влади. Р.Рівлін підкреслив, що ніщо не заважає прем'єр-міністрові провести референдум вже після того, як угода про мир з палестинцями буде схвалена урядом і парламентом.
Представник парламентської опозиції, депутат від партії "Кадіма" Нахман Шай в інтерв'ю державної радіостанції "Коль Ісраель" звинуватив прем'єр-міністра Б.Нетаньяху в тому, що той готує "шляхи до відступу", щоб не укладати договір з Палестинською автономією. Н.Шай не став відповідати на питання ведучого про те, чи виражає це звинувачення побоювання "Кадіми", що населення виступить проти мирної угоди.
Нагадаємо, 13 вересня Б.Нетаньяху зажадав від палестинців визнати Ізраїль державою єврейського народу. Разом з тим він не назвав це, як об неодмінну умову продовження переговорів. "Я не стверджую, що, якщо цього не відбудеться, я встану і покину мирні переговори", - сказав прем'єр-міністр.
1-2 вересня 2010 р. у Вашингтоні поновилися палестино-ізраїльскі переговори, перервані в кінці 2008 р. після того, як Ізраїль почав проведення військової операції "Литий свинець" в секторі Газа.