ua en ru

Б.Колесников: Україна комплексно підійде до вирішення питань безпеки на транспорті

Міністерство інфраструктури України вважає одним із пріоритетних завдань галузі підвищити безпеку руху. Відтак Міністерство підтримує резолюцію Генеральної асамблеї ООН, що оголосила 2011-2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху. Офіційне відкриття Десятиліття дій в усьому світі відбувається сьогодні, 11 травня 2011 р., повідомляє прес-служба відомства.

Зараз, за словами віце-прем'єр-міністра, уряд здійснює амбітну програму розбудови європейської дорожньої інфраструктури. Цього року на підготовку до Євро-2012 дорожньої інфраструктури чотири українських міста, які прийматимуть чемпіонат, отримають 2,4 млрд грн. У 2011 році до Євро-2012 передбачено провести ремонтні роботи та збудувати 1200 км автодоріг. Серед них - ремонт автодороги Київ-Харків, реконструкція доріг, що зв'язують Львів із Польщею, будівництво об'їзних доріг навколо Донецька і Харкова, ремонт доріг, що сполучають Донецьк та Харків з Росією.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що при цьому за якістю будівництва нових доріг в Україні буде стежити іноземна компанія. Власне експлуатація доріг залишається функцією Укравтодору, хоча віце-прем'єр-міністр не виключає появи приватних експлуатантів, зокрема, із Західної Європи. «Нам би хотілось створити умови для створення приватних експлуатантів. На мою думку, це більш надійно та якісно, але для їх появи повинно бути конкурентне середовище», - зазначив Б.Колесніков.

Приватні підприємства зможуть також взяти участь у роботі по освітленню нових доріг. Такий крок, на думку Бориса Колеснікова, значно підвищить безпеку руху, про що свідчить досвід Бельгії - єдиної європейської країни, у якій освітлені усі дороги: тут у 2,5 рази зменшена кількість постраждалих від ДТП.

Ініціативи міністерства, спрямовані на підвищення безпеки на дорогах, вже отримали схвалення міжнародної спільноти. Президент Міжнародної Автомобільної Федерації Жан Тодт, зустріч із яким відбулася у квітні, зауважив, що він вражений успіхами України в питаннях безпеки дорожнього руху, зокрема, скороченню за чотири роки числа загиблих та постраждалих у ДТП більше, ніж удвічі. При цьому організація готова надати всебічну підтримку Україні у цьому питанні, а FIA сприятиме залученню ресурсів міжнародних фінансових організацій та агенцій для реалізації проектів в Україні.

Б.Колесніков підкреслив, що безпека та інтереси людини - головне, чім опікується уряд при розробці своїх стратегій та планів. Тому Україна зацікавлена в участі в усіх міжнародних проектах, спрямованих як на розвиток сучасної дорожньої інфраструктури, так і на мінімізацію кількості постраждалих у результаті ДТП.

Ще один із пріоритетів уряду - розвиток громадського транспорту. «Ми також серйозно працюємо над розвитком сучасного громадського транспорту в Україні. Заміщення індивідуальних автомобілів сучасним та комфортним громадським транспортом є одним з елементів Програми дій ООН з підвищення безпеки руху», - сказав він.

Слід зазначити, що Україна за рівнем смертності від ДТП посідає п'яте місце в Європі. За офіційною статистикою, торік в аваріях загинуло 4.709, травмовано - 38.917 осіб. Кожен третій загиблий - молода людина віком до 29 років.
Виявляючи занепокоєність постійним зростанням рівня травматизму і смертності на дорогах у світі, Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, якою проголосила 2011-2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху.