ua en ru

Б.Колесніков запропонував підняти максимальний дохід "спрощенців" до 500 тис. грн

Віце-прем'єр-міністр України Борис Колесніков запропонував підняти граничний обсяг річного доходу для фізичних осіб підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, із 300 тис. до 500 тис. грн за умови використання касових апаратів. Про це йдеться у його листі до міністра фінансів Федора Ярошенка, копія якого потрапила в розпорядження "Дзеркала тижня"

Б.Колесніков пропонує "розглянути можливість збільшення граничного обсягу доходу для фізичних осіб підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, до 500 тис. грн за умови використання ними реєстраторів розрахункових операцій".
При цьому для "спрощенців", які не використовують касові апарати, пропонується залишити граничний обсяг доходу на рівні 300 тис. грн.
При цьому Б.Колесніков виступає за те, щоб внести до Податкового кодексу норму, згідно з якою платники єдиного податку - фізичні особи "мали можливість купити реєстратори розрахункових касових операцій за рахунок Державного бюджету".
Окрім того, віце-прем'єр-міністр пропонує провести консультації з представниками Міжнародного валютного фонду щодо коригування граничного обсягу доходу для платників єдиного податку.
Нагадаємо, останній варіант проекту Податкового кодексу передбачає значне обмеження прав платників єдиного податку.
Зокрема, передбачалося, що єдиний податок зможуть сплачувати тільки фізособи, причому з обігом до 300 тис. грн на рік і чисельністю працівників до двох осіб. Єдиний податок буде заборонений для підприємців, що здійснюють операції з нерухомістю (включаючи оренду), що займаються рекламою, торгівлею секонд-хендом, фінансовою діяльністю, бухгалтерським обліком, аудитом, правом і консалтингом.
При цьому максимальні ставки податку для підприємців, що здійснюють діяльність у населених пунктах, де проживають понад 150 тис. жителів, будуть збільшені до 600 грн на місяць.
Підприємці, які займаються інформатизацією, будуть сплачувати 1200 грн на місяць, а для діяльності не за місцем реєстрації або по всій Україні доведеться платити 1500 грн на місяць для всіх видів діяльності.
Підприємці - платники єдиного податку втрачають право здавати в оренду місце проведення діяльності, а також право отримувати більше половини доходу за 3, 6, 9, 12 місяців від одного замовника.