ua en ru

Азіатський банк розвитку виділить Азербайджану 40 млн дол. на виробництво альтернативних енергоресурсів

Азіатський банк розвитку видасть Азербайджану 40 млн дол. на виробництво біомаси в Огузскому (північний захід) і Агджабедінскому (південний захід) районах. Про це йдеться в прес-релізі АБР, повідомляє Reuters.

Азербайджан, який розраховує стати ключовим постачальником природного газу в ЄС, примірився до альтернативних джерел енергії, що дозволяє вивільнити більше газу для експорту.

"У результаті здійснення проекту приблизно 95 млн куб. м природного газу на рік буде збережено для експорту, тим самим збільшиться дохід як мінімум на 5,6 млн дол. на рік", - сказано в повідомленні АБР без уточнення деталей.

Згідно з матеріалами некомерційної освітньої організації SEED, патронованій найбільшої нафтосервісної компанією Schlumberger, біомаса - один з найбільш швидко зростаючих поновлюваних джерел енергії і поняття, що включає в себе будь-який вид рослинних відходів, здатних замінити нафту, природний газ і вугілля. За даними SEED, біоенергія забезпечує більше трьох відсотків загального енергоспоживання США; в ЄС до 2005 р. 4% енергії вироблялося з біопалива.

Прес-реліз повідомляє, що державне Агентство з альтернативних та відновлювальних джерел енергії, що діє при міністерстві енергетики Азербайджану, планує в рамках проекту, початок якого заплановано на цей рік, побудувати дві установки потужністю по 16 мегават.

Азербайджан щорічно видобуває близько 27 млрд куб. м газу, частина якого закачується в пласти для підвищення нафтовіддачі, а частина йде споживачам усередині країни і за її межами.

Азербайджан обговорює з потенційними покупцями газу в Європі деталі поставок з другої фази освоєння гігантського каспійського родовища Шах-Деніз із запасами, які оцінюються в 1,2 трлн куб. м газу. Оператором проекту виступає британська BP.

Читайте також: Іспанія інвестувала 30 млн євро у розвиток альтернативної енергетики України